Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

JuniorClub in dialoog met The Art of Hipgnosis

Praatjes bij plaatjes door kinderen tussen de 6 en 12 jaar

JuniorClub in dialoog met The Art of Hipgnosis
JuniorClub in dialoog met The Art of Hipgnosis

De kinderen van de JuniorClub van het Groninger Museum bekeken de tentoonstelling The Art of Hipgnosis. Deze toppers hebben een verfrissende perspectief en laten je graag anders naar de kunstwerken kijken.

Peter Gabriel - Car Back Cover (1977)
Peter Gabriel - Car Back Cover (1977) © The Art of Hipgnosis

Xayenna en Xiara over 'Peter Gabriel Car album cover (1977)'

"Een foto maak je met een telefoon. Deze foto’s zijn heel oud, ze zijn nog met een fototoestel gemaakt. Weet je dat een hunebed nog ouder is dan een fototoestel? Op deze foto lijkt het alsof de man slaapt. Dat is gek want meisjes slapen juist vaker in de auto, omdat de mannen meestal rijden. Bij de ramen en rechts bij dat donkere lijkt het een foto. En die lijn bij de deur lijkt op een kabel. De stukjes wit zijn erbij getekend, kijk maar naar die druppel onderaan. Je ziet dat het met potlood is gekrast, en dat het potlood is uitgeschoten."

Xayenna en Xiara (7 jaar)

Ruan over 'Peter Gabriel Melt album cover (1980)'

"Het lijkt wel alsof het gezicht van de meneer smelt. Er zit denk ik heel veel water op. Het is net alsof hij denkt ‘wat is er aan de hand’, hij weet niet wat er met hem gebeurt. Als mij dit zou overkomen, zou ik dat echt niet leuk vinden. Ik denk dat ik naar de dokter zou gaan. Die zou dan vast heel erg schrikken."

Ruan, 6 jaar

Led Zeppelin - Houses of The Holy album cover (1973)
Led Zeppelin - Houses of The Holy album cover (1973) © The Art of Hipgnosis

Xiara over 'Houses of The Holy album cover (1973)'

"Jeetje! Allemaal meisjes en jongens in hun blote billen. Sommige hebben kort haar en bij andere is het juist lang. Je ziet hun gezicht niet, maar aan het haar zie ik dat het jongens en meisjes zijn. Ze klimmen allemaal op de rotsen en proberen naar de top te komen. Misschien hebben ze deze foto gemaakt omdat mensen dan moeten lachen. Ik vind het erg grappig want ik heb altijd kleren aan. Als ik in mijn blote billen ben, dan hoor ik eigenlijk te douchen. Zij moeten ook douchen denk ik. Er móet wel een douche zijn, want anders waren die plassen water er ook niet. Straks moeten ze zich wassen in de plassen als het niet lukt de douche te vinden."

Xiara, 7 jaar

Emily over '10cc Are You Normal? Album cover (1980)'

"Wat een mooie plek! Het is zo goed bedacht door de maker. Ik zou het leuk vinden hier te zijn en zou er wel iets willen kopen. Zoals die bruine hond die niet zo goed kan zien. Ik hou van zulke honden, hij is mooi groot met een bijzondere neus. De staart is doorzichtig, je kan er goed doorheen kijken. Het lijkt net of de honden opgezet zijn. Het tapijt zou ik ook wel willen, het is wit met een mooie glanzende kleur. Mijn vader wil alles wel verkopen, alleen niet de tv, de PlayStation en zijn games. Wat waardeloos is wil mijn moeder juist graag houden want daar zitten herinneringen aan."

Emily, 8 jaar

Pink Floyd - Animals album cover (2018)
Pink Floyd - Animals album cover (2018) © The Art of Hipgnosis

Anthony over 'Animals album cover'

"Ik zie een fabriek, treinrails en een stad. Wat een grappige foto, stel je voor dat je dit in het echt zou zien. Het varkentje doet me aan aardappels denken. Want varkens eten vaak restafval en daar zitten vaak aardappels in. Soms eet ik die wel eens, en ook eet ik nog wel eens varkensvlees. Maar ik wil niet in een vliegtuig vliegen, dat is zo vervuilend! In een zeppelin vliegen lijkt me wel heel fijn, het is vast een heel bijzonder gevoel om zo hoog te zijn."

Anthony, 10 jaar

Ruan over 'The Beatles Story (1977)'

"Twee van de Beatles zijn al overleden. Eentje is doodgeschoten vertelden papa en mama. Het plaatje daaronder vind ik gek; het heeft niks met de Beatles te maken denk ik. Je ziet er geen Beatles op en ook geen muziek. Rechtsboven zie je ze alle vier. Twee zijn er al dood, ik weet alleen niet welke. Ze zijn allemaal gestopt met muziek maken, alleen Paul McCartney doet het nog."

Ruan, 6 jaar

Pink Floyd - Atom Heart Mother album cover (1970)
Pink Floyd - Atom Heart Mother album cover (1970) © The Art of Hipgnosis

Florian over 'Atom Heart Mother album cover (1970)'

"Dit vind ik het allerleukste ontwerp want koeien zijn mijn favoriete dieren. Ze zijn gewoon heel lief, ik voel me fijn bij koeien. Tot mijn broertje en ik vijf waren woonden we in Frankrijk met ‘charolais’, die koeien zijn groot en wit. Dus ik ben ermee opgegroeid."

Florian, 10 jaar

Lois over 'Bloody Tourists album cover (1978)'

"Ik zie een toerist op een tropisch eiland, het is in het Caribisch gebied. Het waait er heel erg hard, kijk maar naar de palmbomen rechts. Ik heb zoveel wind ook wel eens meegemaakt op Schiermonnikoog. In de achtergrond zie ik een vrouw in de zee met lang haar, dat zou ik ook wel willen. Het papier dat door de lucht vliegt is een wereldkaart, net als op het gezicht. Wat ik grappig vind, is dat je het hoofd er duidelijk doorheen ziet, je herkent de ogen en de neus heel goed."

Lois, 11 jaar

Pink Floyd - Wish You Were Here album cover (1975)
Pink Floyd - Wish You Were Here album cover (1975) © The Art of Hipgnosis

Xhayenna over 'Wish You Were Here album cover (1975)'

"Ik heb nog nooit zoiets als dit gezien. Vuur, wow! De vlammen zijn wel mooi, in vuur zitten allemaal kleuren door elkaar. Deze vind ik een beetje eng, want die andere man krijgt ook een beetje vuur in zijn hand en misschien wel in zijn hele lijf. Dan gaan ze denk ik dood. Dat is veel gebeurd in mijn familie. Mijn hondje is dood, en mijn konijn is pas geleden ook dood gegaan. Mijn tante en mijn oom zaten in een auto met mijn neefje en nichtje, de auto vloog in brand. Daar moet ik aan denken als ik dit zie. Ik werd best verdrietig, dat weet ik nog goed, ik was toen ongeveer drie jaar. Nog steeds ben ik daar vaak verdrietig om, het is gewoon nog niet echt over. Meestal krijg ik dan wel een knuffeltje van mijn vriendin. Ik krijg heel veel knuffels van haar."

Xhayenna, 7 jaar

Nikki over 'Ontwerpvariatie Miro, 40e jubileumjaar, ontwerp door Dan Abbott, StormStudios (2013)'

"Ik zie een driehoek en een regenboog met hele mooie figuren die zweven voor de achtergrond. Daar lijken de vormen getekend en geschetst. En als ik langer kijk zie ik nog meer driehoeken, die zijn zo anders van vorm dan de regenboog. Weet je dat de regenboog in het echt rond is? Ik zag hem het laatst toen ik een keer op school zat. Het liefst zou ik er op willen klimmen en er af springen."

Nikki, 7 jaar

Drieluik limited edition prenten (2006)
Drieluik limited edition prenten (2006) © The Art of Hipgnosis

Nikki over 'Drieluik limited edition prenten voor promotionele doeleinden Roger Waters concerten, geïnspireerd op de The Dark Side of The Moon album cover. Ontwerp door StormStudios (2006)'

"Het paarse stuk doet me aan de natuur denken. Ik heb wel eens met stiften de kleur paars zelf gemaakt. Gisteren deed ik dat nog, ik tekende van alles; hartjes, jurken, bomen en huizen. Hier zie ik paarse wolken en de paarse driehoek, wat zijn die prachtig getekend; de driehoek heel precies en de wolken vlekkerig. De driehoek zweeft in de lucht net zoals de maan en de zon ook in de lucht zweven."

Nikki, 7 jaar

Aaron over 'Getting Closer, single (1979)'

"De kreeft is verwisseld met een hond. De man lijkt oud, want hij heeft een stok. Ik denk dat dit in de stad is gebeurd, ongeveer 80 jaar geleden. Wat een gekke riem is dat zeg, waar de kreeft aan vast zit. Over de kreeft is geschilderd, die kleur vind ik gek omdat kreeften in het echt die kleur niet hebben. Bijna niemand loopt een beetje rond met een kreeft, dat zie je haast nooit. Mensen lopen wel met een hond maar nooit met een rendier, een beer of een kreeft."

Aaron, 8 jaar

Ontwerpvariaties 20e en 30e jubileumjaar The Dark Side of The Moon album cover
Ontwerpvariaties 20e en 30e jubileumjaar The Dark Side of The Moon album cover © The Art of Hipgnosis

Xhayenna over 'Ontwerpvariaties 20e en 30e jubileumjaar The Dark Side of The Moon album cover'

"Dat donkerblauw met die boom vind ik mooi, omdat het heel anders van vorm is dan de driehoek en de lijntjes. Die vallen het meest op dus daar kijk je het eerst naar. En als je dan nog beter en langer blijft kijken zie je pas de bomen en stippeltjes aan de hemel. Ik denk dat het de hemel is, want die is boven."

Xhayenna, 7 jaar