Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Bitterzoet Erfgoed – Zwart in Groningen

Dans om de vrijheidsboom op de Grote Markt door Johann Ludwig Hauck
Dans om de vrijheidsboom op de Grote Markt door Johann Ludwig Hauck
zaterdag 19 februari 2022 t/m zondag 11 september 2022

De rijke en machtige mensen in Stad en Ommeland waren in de zeventiende en achttiende eeuw vaak betrokken bij slavernij overzee. Sommige leden van deze families lieten zich afbeelden met een zwarte bediende.
In Zwart in Groningen ontdek je historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden.
Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen.

Ook in de collectietentoonstelling met kunst en erfgoed uit Groningen zijn sporen te vinden van ons slavernijverleden. Vanaf nu schenken we hier extra aandacht aan objecten met een koloniale geschiedenis.

Zwart in Groningen is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden van 18 februari tot 12 september 2022 aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Kijk voor meer informatie en alle deelnemende partijen op www.bitterzoeterfgoed.nl