Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

De Wereld in Huis, Aziatisch porselein - Delfts aardewerk

Zaalfoto - De Wereld in Huis
Zaalfoto - De Wereld in Huis
zaterdag 17 juni 2017 t/m zondag 10 maart 2019

De Wereld in Huis

Zeldzame voorwerpen, waaronder Delfts aardewerk, Chinees porselein en Japans lakwerk laten zien hoe we in Nederland de wereld in huis hadden – en nog steeds hebben.

In de 17e en 18e eeuw werd het Nederlandse interieur verrijkt met Aziatische invloeden. Chinees en Japans porselein en lakwerk uit Japan werden door de VOC en particulieren in grote hoeveelheden geïmporteerd uit ‘de Oost’. Met name porselein drong door tot in alle lagen van de bevolking; zelfs de armsten hadden wel een Chinees bord of een theekop en schotel in huis. Zo veroverde het Aziatische porselein een plek in het dagelijks leven en in de Nederlandse materiële cultuur.


Deze populariteit leidde al snel tot imitaties. In de tentoonstelling was te zien hoe de Aziatische en Nederlandse producenten reageerden op de belangstelling en de smaak van de opdrachtgevers en hoe ze onderling concurreerden.

De collectie Aziatische keramiek van het Groninger Museum is een van de vier grootste van Nederland. De Wereld in Huis, Aziatisch porselein - Delfts aardewerk was t/m 10 maart 2019 te zien.