Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Esther de Graaf

Branching Fields

zaterdag 11 juni 2016 t/m zondag 2 oktober 2016

Jong Gronings talent Esther de Graaf (Wouterswoude, 1984) maakt van materialen als karton, ijzerdraad, aluminiumfolie, tape en cellofaan wonderbaarlijke constructies. Voor de tentoonstelling Esther de Graaf – Branching Fields maakte zij een nieuw totaalwerk voor het Coop Himmelb(l)aupaviljoen in het Groninger Museum; een ruimte van beton, glas en staal.

De Graafs werken lijken de zwaartekracht maar nauwelijks te weerstaan. Sommige werken bestaan bijna volledig uit ijzerdraad en zijn zo subtiel dat je goed moet kijken om het beeld op het netvlies te krijgen. Met minimale middelen bepaalt ze volume, begrenzing, binnen- en buitenruimte. Ze eigent zich ruimte toe, doorsnijdt het met ijzerdraad, schermt het af met karton of ze verkent het met behulp van ijzeren sprieten. De Graaf creëert spanning en levendigheid met elementen als materiaal, vorm, compositie, textuur en de manier waarop het werk licht absorbeert of weerkaatst. Soms heeft ze van tevoren een idee dat ze vervolgens probeert te maken, vaker begint het creatieve proces met schetsen en volgt daarna het onderzoek naar wat materiaal kan worden.

Esther de Graaf - Branching Fields liet zich het beste ervaren er doorheen te lopen, in te kruipen, van boven af te bezichtigen, opkijken naar, van dichtbij bestuderen of juist van een afstand te beschouwen.

Esther de Graaf
De Graaf studeerde af aan Academie Minerva Groningen in 2007. In 2010 kreeg zij het Hendrik de Vries Stipendium en in 2013 werd zij voorgedragen voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Met kunstenaar Ad de Jong organiseerde zij de tentoonstelling All is Giving, een grote groepstentoonstelling in het voormalige postkantoor in Groningen. Regelmatig exposeert zij in binnen-en buitenland. De Graaf woont en werkt in Groningen.

De tentoonstelling is het resultaat van het talentontwikkelingstraject Young Grunn Artist II van het Groninger Museum in samenwerking met NP3, plateau voor hedendaagse kunst.