Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Porselein. Kunst. Design.

Nymphenburg x Groninger Museum

zaterdag 15 oktober 2022 t/m zondag 5 mei 2024

Kunst, design en ambacht: sinds het midden van de 18e eeuw maakt Porzellan Manufaktur Nymphenburg uit München het fijnste porselein, puur qua vorm en met de hand vervaardigd. Samen met de kenner John Veldkamp, bekend van de tentoonstelling Pronkjewails: design uit heden en verleden, presenteert het Groninger Museum de schitterende creaties van Nymphenburg in dialoog met de collectie van het Groninger Museum.

Porzellan Manufaktur Nymphenburg

Dit jaar bestaat Porzellan Manufaktur Nymphenburg uit München 275 jaar. Het bedrijf is internationaal bekend vanwege de zeer hoge kwaliteit porselein. Puur van vorm en volledig met de hand gemaakt. Porselein is door zijn verfijnde en hoogwaardige kwaliteit tijdloos, maar tegelijkertijd fragiel en kwetsbaar.

Innovatie, avant-garde, kunst en design

De goede naam van het bedrijf is grotendeels ontstaan door de meestermodelleurs die door de jaren heen hun stempel gaven aan het merk Nymphenburg. Daarnaast zijn ze altijd innovatief geweest. Met een avant-gardistische ondernemersvisie en lange traditie van porselein maken, bouwde de fabriek een gevestigde reputatie op in de kunst- en designwereld. Nymphenburg zoekt altijd naar interessante samenwerkingen met hedendaagse kunstenaars om eigentijds porselein te maken. Zo zijn er samenwerkingen met bijvoorbeeld fotograaf Nick Knight, Christian Lacroix en met de bekende Nederlandse ontwerpers Hella Jongerius en Viktor & Rolf.

In dialoog

Nymphenburg heeft zich door de eeuwen heen weten aan te passen aan veranderende stijlperiodes en themas. De fascinatie voor onderwerpen als mythologie, mens, natuur en andere culturen, kent overeenkomsten met de zeer uiteenlopende collectie van het Groninger Museum. Objecten uit beide collecties worden naast elkaar gepresenteerd in het Starck-paviljoen. Zo worden deze historische en visuele verbanden op verrassende wijze verder onderzocht.

JuniorClub in dialoog met Nymphenburg x Groninger Museum

"Daar zie ik weer de neushoorn Clara! Die kroon erboven past bij Clara, want zij was heel beroemd." - Silke, 10 jaar

De JuniorClub van het Groninger Museum heeft na hun bezoek aan de tentoonstelling Nymphenburg x Groninger Museum scherpe observaties achtergelaten. Lees hier de dynamische gedachtegang tussen kunst en kind.

Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp