Naar hoofdinhoud

Stad houdt stand - 350 jaar Groningens ontzet

Herdenkingsplaat 200 jaar Groningens Ontzet ontworpen door Otto Eerelman in 1872 Groninger Archieven
zaterdag 23 april 2022 t/m zondag 25 september 2022

Stad houdt stand - 350 jaar Groningens ontzet

1672 was voor Nederland een rampjaar. Het werd door vier landen aangevallen: op zee door Engeland, vanuit het zuiden door Frankrijk en vanuit het oosten door de Duitse vorst-bisschoppen van Münster en Keulen. Al snel was een groot deel van het land in handen van de vijand. Ook de stad Groningen werd wekenlang gebombardeerd, maar zij hield stand en op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar. Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd. De expositie bevat authentieke schilderijen, voorwerpen en documenten en zelfs kanonnen uit deze heroïsche strijd.

Wolfgang Heimbach Ruiterportret van Bernhard von Galen vorst bisschop van Munster met op de achtergrond het silhouet van de noordzijde van de stad Groningen 2021