Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Expositie in de Menkemaborg: Topstukken

Menkemaweg 2, 9981 CV Uithuizen

Aquarel van E. W. Lewe van Nijenstein, 1803
Aquarel van E. W. Lewe van Nijenstein, 1803 © Foto: Menkemaborg
zaterdag 10 juli 2021 t/m vrijdag 31 december 2021
Koop tickets
Aquarel van E. W. Lewe van Nijenstein, 1803
Aquarel van E. W. Lewe van Nijenstein, 1803 © Foto: Menkemaborg

De favorieten van de medewerkers

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waarin een beeld gegeven wordt van het leven en wonen in de achttiende eeuw. Het lijkt of leden van de familie Alberda van Menkema ieder moment binnen kunnen komen lopen.

Elk jaar wordt een ander thema gekozen, waarmee een andere kijk op het interieur of de voorwerpen erin wordt gegeven. De huidige directeur-conservator, Ida Stamhuis, heeft ruim 25 thema’s uitgelicht over de afgelopen 23 jaar. Zij neemt afscheid per 1 augustus 2021 en heeft de medewerkers gevraagd welke favorieten zij hebben en waarom. Dit heeft een verrassende en leuke variatie aan voorwerpen en schilderijen opgeleverd, waarbij de directeur-conservator een korte toelichting schreef. Kom ontdekken wat jouw favoriet is.

Een paar medewerkers kozen portretten van kinderen, van meisjes, lijkt het. Maar worden er alleen meisjes geportretteerd of lijkt dat maar zo? Verder zie je een hoofd in de wolken. Wie moet dat voorstellen?
Verrassingen zijn er ook, want sommige favorieten waren verborgen in een kast, zoals ‘Het tekenboek van J.A. Lewe’ gedateerd 1795. Een map met diverse losse tekeningen, sommige duidelijk als een oefening en sommige prachtig uitgewerkt. We weten wie J.A. Lewe was, namelijk Johanna Agnes Lewe van Nijenstein (1783-1848). Zij huwt in 1800 met Jan Ernst Polman Gruys. Hun portretten zijn ook in de borg aanwezig. Haar dochter Josina Petronella Polman Gruys huwt in 1828 met Unico Allard Alberda van Menkemaborg; hun oudste zoon Gerhard is de laatste bewoner van de Menkemaborg. Ook haar broer schilderde. Ook van hem is een portret aanwezig in de borg.

(Junior)audiotour

Volg het echtpaar Alberda-Bentinck of hun kinderen door de borg. Gebruik hiervoor de QR-code in de borg en download de (junior)audiotour op je telefoon.

Openingstijden

Tot en met september open van dinsdag t/m zondag van 10:00 - 17:00 uur.
Van oktober tot en met 31 december open van dinsdag t/m zondag van 10:00 - 16:00 uur.

Bestel je ticket van tevoren online
Voor een bezoek in de borg moet online gereserveerd worden. Voor de tuin hoeft niet gereserveerd te worden, maar hier is wel een route aangegeven.