Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Vrienden voor het leven

40 jaar aankopen door de Vereniging van Vrienden

Cinderella, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
Cinderella, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
vrijdag 13 september 2019 t/m zondag 5 januari 2020

De Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum (VVGM) werd in 1978 opgericht met als doel ‘de bloei van het Groninger Museum te bevorderen’. Deze doelstelling is nog altijd actueel en krijgt op verschillende manieren gestalte. Enerzijds dragen de Vrienden met hun enthousiasme en betrokkenheid bij aan de bekendheid van het museum. Daarnaast maakt de VVGM het ieder jaar mogelijk om een belangrijke museale aankoop te doen. Ter gelegenheid van het jubileum van de Vrienden wordt een selectie van deze aankopen getoond.

Aankopen

De aankopen omvatten een breed scala aan objecten: van oude kunst tot design, moderne- en hedendaagse kunst tot kunstnijverheid. De rode draad? Alle aankopen hebben iets met Groningen te maken. Zo zijn er werken van Groninger kunstenaars – zoals Werkman en Wiegers. De kunstenaars die actief zijn geweest in Groningen, zoals Ton Mars die zijn opleiding aan de Groninger kunstacademie Minerva volgde. Daarnaast zijn er schilderijen van belangrijke families met Groninger roots, zoals de familie Sichterman. Tot slot zijn er objecten gemaakt door kunstenaars die speciaal voor een tentoonstelling naar Groningen zijn gehaald. Stuk voor stuk hebben de aankopen de collectie van het Groninger Museum verrijkt.

Grote vereniging

Inmiddels is de VVGM één van de grootste museale vriendenverenigingen van Nederland. Het museum prijst zich gelukkig met de vele trouwe supporters die het achter zich heeft staan, in goede én in slechte tijden. Deze zaal is dan ook een ode aan álle Vrienden die door de jaren heen het museum hebben gesteund.