Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Lesprogramma De Ploeg

Onderwijsprogramma voor primair en speciaal onderwijs

Koopvrouw op landweg, Jan Altink
Koopvrouw op landweg, Jan Altink

De Ploeg

Een heftige regenbui klinkt. De leerlingen kijken naar het schilderij Koopvrouw op Landweg van Jan Altink. Een krans van zonnestralen omringt haar hoofd. Wat heeft het geluid van regen met deze koopvrouw te maken?

Rondleiding

Groep 5 t/m 8

De kunstenaars van de Ploeg schilderden vaak elkaars portret. Ze noemden dit duelportretten. Snel schetsen de leerlingen elkaar en ervaren hoe het is om een duelportret te maken. Hoe zou jij je klasgenootje willen afbeelden? Door deze en nog meer activiteiten leren de leerlingen de kunstwerken van de Ploeg te doorgronden.

Atelier

Groep 5 t/m 8

De leerlingen gaan zelf een palet maken waarmee ze een duelportret gaan schilderen.

De Ploegkunst is kleurig en vrolijk, vol levenskracht en passie. Nieuw was dat de schilders het weidse Groningse landschap tot belangrijk onderwerp van hun kunst maakten. Behalve het (Groningse) landschap vormden ook het portret en het stadsleven belangrijke schilderkunstige motieven binnen De Ploeg. Dit maakt de Ploegkunst zo herkenbaar en dichtbij huis.

De kunstenaarsvereniging De Ploeg ontstond in 1918. Altink bedacht de naam van de groep: het kunstleven in Groningen zou volgens hem eens flink omgeploegd moeten worden, om vervolgens tot ontkieming te komen. En dat is ook gebeurd!

Informatie

Te boeken van dinsdag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur

Duur programma inclusief atelier: 2 uur.

Onderwijsprogramma (incl. atelier) € 6,50

Boek een schoolbezoek