Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Binnenkort een uniek kijkje achter de schermen met nieuwe tentoonstelling

dinsdag 30 januari 2024
Iris van Herpen, ontwerp uit de collectie Refinery Smoke, 2008
Iris van Herpen, ontwerp uit de collectie Refinery Smoke, 2008

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een tentoonstelling? Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes geeft je een blik achter de schermen van het museum. Dit en meer is te ontdekken ter ere van het 150-jarig bestaan van het Groninger Museum. Het belooft een jaar vol mooie tentoonstellingen en feestelijke activiteiten te worden.

In Behind the Scenes kom je meer te weten over de gang van zaken in een museum. Hoe komt een collectie tot stand en hoe worden kunstwerken geconserveerd? Hoe worden ze vervoerd en hoe wordt dit gepresenteerd in het museum? Jij kan tijdens deze tentoonstelling zelf meedoen. Het is een interactieve tentoonstelling waarbij bezoekers hun creativiteit kunnen gebruiken.

Lentetuin voor het eerst weer te zien

In 2020 werd de Lentetuin van Vincent van Gogh gestolen uit Singer Museum Laren. Tot grote vreugde kwam het kunstwerk in 2023 weer boven water. Na onderzoek door restaurator Marjan de Visser in Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam is de Lentetuin in Behind the Scenes na jaren weer te bewonderen in het Groninger Museum.

150 jaar Groninger Museum: hoe het begon

Het Groninger Museum ontstond ruim 150 jaar geleden in een kamertje van het Groningse provinciehuis. Toen was dit nog een kleine collectie met allerlei ‘rariteiten’. In 1894 opende het Groninger Museum van Provinciale Oudheden haar deuren aan de Praediniussingel. Iedereen die Groningen bezoekt kan niet meer om het kleurrijke en opvallende gebouw heen, ontworpen door Alessandro Mendini. Inmiddels is het geen klein kamertje meer, de collectie bestaat nu uit ruim 60.000 stukken en meer dan 200.000 mensen brengen jaarlijks een bezoek aan het museum.

Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes is te zien vanaf 29 maart 2024.