Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Florentijn Hofmans Pissende IJsbeer en Wurm naar Groninger Museum

donderdag 29 februari 2024
Making off van Wurm, ©Studio Florentijn Hofman
Making off van Wurm, ©Studio Florentijn Hofman

Florentijn Hofmans Pissende IJsbeer en Wurm naar Groninger Museum

De Pissende IJsbeer van kunstenaar Florentijn Hofman komt naar Groningen. Vanaf vrijdag 8 maart staat het beeld bij het Groninger Museum en leegt het zijn blaas in de gracht tegenover het hoofdstation. Het metershoge werk is samen met Wurm, een gigantische regenworm, te zien tijdens de Kinderbiënnale – A Better Place. Op zondag 24 maart geeft Florentijn Hofman samen met wetenschapper Jeroen Onrust een lezing over de worm. De Kinderbiënnale – A Better Place is te bekijken vanaf zaterdag 9 maart 2024.

IJsbeer en klimaat

De Pissende IJsbeer stond vanaf juli 2023 een half jaar lang in Amersfoort. Kunstenaar Florentijn Hofman, bekend van zijn enorme gele badeenden, ging op zoek naar een nieuwe plek voor het reusachtige beeld. Deze vond hij bij het Groninger Museum, waar hij ook met het kunstwerk Wurm deelneemt aan de Kinderbiënnale met het thema A Better Place. De ijsbeer plast tijdens de tentoonstelling in de gracht naast het station en uit daarmee zijn ongenoegen over klimaatproblemen.

Een worm waar je doorheen kunt

Het kunstwerk Wurm is te zien ín het museum en neemt bezoekers mee op reis door de aarde, met als gedachte de wereld te verbeteren. De regenworm is gemaakt van duurzaam karton en bedoeld om doorheen te kruipen. Het is een confronterende installatie die draait om vertrouwen, bezoekers bevinden zich namelijk in het donker. Het is een fysieke tocht op de tast, waar aan het einde van de tunnel hoop en licht is.

Kom naar de Talk van Florentijn Hofman en Jeroen Onrust

Wormen zijn de superhelden van de aarde. Dit en meer wordt tijdens de Sunday Talk op zondag 24 maart toegelicht door een onwaarschijnlijk dynamisch duo: onderzoeker Jeroen Onrust en kunstenaar Florentijn Hofman. Onrust, die alles weet van de beestjes die zich een weg door de aarde graven. Hofman, die de kunst beheerst om het alledaagse om te toveren tot enorme kunstwerken, deelt zijn maakproces achter Wurm. Een unieke lezing waar kunst en wetenschap samenkomen.

Tickets

Over de Kinderbiënnale – A Better Place

De populaire Kinderbiënnale daagt je uit tot interactie met kunst. Verwacht zaal vullende installaties waar je op kunt reageren of zelf aan kunt bouwen. Kunstenaars, waaronder Florentijn Hofman, Hedy Tjin en Isabel en Alfredo Aquilizan, presenteren werk dat aanzet tot nadenken over een betere wereld. De installaties zijn ontwikkeld in samenwerking met kinder- en jongerenambassadeurs.

De Kinderbiënnale – A Better Place is te zien van 9 maart t/m 3 november 2024.