Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Groninger Museum geeft plek aan twee kunstenaars voor winactie 3FM

maandag 3 juni 2024

De winnaars van de 3FM-actie Tussen Kunst & Niets zijn bekend. Het Groninger Museum zette samen met 3FM-dj Wijnand Speelman, van de ochtendshow Wijnand in de Ochtend, de unieke actie op. Luisteraars konden zichzelf opgeven en maakten daarmee kans om de hele zomer met hun kunstwerk in het Groninger Museum te hangen. De vele inzendingen waren erg divers en de keuze daardoor lastig. Vanochtend maakte Wijnand daarom niet één, maar twee winnaars blij. Uiteindelijk waren Ard Huizinga én Michelle Temminghoff de gelukkigen.

Twee winnaars
Aan de actie deden honderden mensen mee. Over de overweldigende aanmeldingen zegt Groninger Museum directeur Andreas Blühm: ‘’Er zijn ontzettend diverse werken ingezonden. We hebben veel kwaliteit gezien en daardoor was het lastig kiezen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op twéé werken die heel verschillend zijn, maar toch allebei bij het Groninger Museum passen.’’

Ard Huizinga (49) is één van de winnaars die zijn kunstwerk Colorful Days deze zomer in het Groninger Museum kan bewonderen. Het schilderij toont een knotwilg waar Huizinga iedere dag langskomt. Huizinga: “Elke dag loop ik hier langs. Elke dag is het anders. Elke dag heeft een eigen kleur”. Marlon Steensma, hoofd Collecties van het Groninger Museum, zegt over het werk: “Dit schilderij zou zo tussen de werken van de Groninger Kunstenaarsgroep De Ploeg kunnen hangen, de kleuren en het onderwerp zijn passend. Een boom in een landschap dat met toewijding is geschilderd.”

De tweede winnaar is Michelle Temminghoff (25) met haar schilderij Time and Space. Temminghoff omschrijft haar werk als: “Het moeten meegaan met een tijd waarin de verwachtingen heel erg hoog liggen. Het gevoel hebben dat je dit niet aan kan en daardoor stukje voor stukje afbrokkelt”. Directeur Andreas Blühm geeft aan: ‘‘Dit werk past goed bij het ruwe, graffiti-achtige waar het Groninger Museum in gespecialiseerd is. Het is erg sprekend en werpt ook vragen op naar eventuele verborgen betekenissen.’’

Groninger Museum x 3FM: Tussen Kunst & Niets
Een aantal weken geleden was in het nieuws dat een medewerker van een museum in München illegaal een spijkertje in de muur had geslagen om daar zijn eigen werk op te hangen. Dat bracht 3FM-dj Wijnand Speelman op een idee: wat als er (legaal) wordt geregeld dat het kunstwerk van een 3FM-luisteraar de hele zomer in een museum kan hangen? Het Groninger Museum was bereid die ruimte vrij te maken voor twee luisteraars. De ingezonden kunstwerken zijn beoordeeld door het Groninger Museum, in overleg met het Wijnand in de Ochtend-team (NPO 3FM/KRO-NCRV).

Vanaf woensdag 12 juni zijn de schilderijen in het museum te zien.