Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Groninger Museum ontvangt zeldzame beelden van Edu Waskowsky

maandag 13 maart 2023
Compositie (kop) en Staande figuur
Compositie (kop) en Staande figuur © Arjan Verschoor

Het Groninger Museum heeft een bijzondere schenking ontvangen. Het gaat om drie beelden van Groninger kunstenaar Eduard Waskowsky (1934-1976) uit de collectie van Corrie en Harry Swaak. Het museum toont de geschonken beelden vanaf 9 maart in een presentatie in de vaste collectie.

Kunstenaar Eduard Waskowsky
Edu Waskowsky werd in 1934 in Rotterdam geboren. In 1958 verhuisde hij naar Wedde en in 1962 vertrok hij naar de stad Groningen. Waskowsky verwierf bekendheid in het Groningse kunstleven en sloot vriendschap met kunstenaar Martin Tissing. In 1965 maakten zij samen met Henri de Wolf en Jo van Dijk de tentoonstelling Gr4K in het Groninger Museum. De vier jonge kunstenaars verhielden zich in die tijd met hun werk tot internationale kunstbewegingen zoals CoBrA. In Groningen is de kunstenaar het meest bekend van zijn Joods Monument aan de Hereweg.

Presentatie in de collectie
Vanaf donderdag 9 maart 2023 zijn de beelden Staande figuur en Compositie (kop) van Waskowsky te zien in een presentatie in de vaste collectie van het Groninger Museum. Ook is het schilderij Boom (1957) van hem te zien. Het werk van de kunstenaar wordt getoond in combinatie met werk van tijdgenoten uit de collectie van het Groninger Museum.