Naar hoofdinhoud

Groninger Museum pakt in 2021 uit met kinderbiënnale en expositie kunstenaar JR

vrijdag 18 december 2020
Migrants Mayra Picnic across the border, Tecate Mexico USA (2017)
Migrants Mayra Picnic across the border, Tecate Mexico USA (2017) © JR

Het museum is helaas gesloten op dit moment, maar we kijken we vol optimisme vooruit naar volgend jaar, want er zijn mooie plannen. Zo organiseren we de eerste kinderbiënnale van Nederland! In het najaar is er een tentoonstelling van de Franse kunstenaar JR. Verder is het verrassende Stranger Things te zien en werk van De Ploeg-kunstenaar Alida Pott. The Rolling Stones – Unzipped loopt nog tot en met 28 februari 2021.

Kinderbiënnale
Het Groninger Museum houdt in 2021 als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale: een grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen, voor iedereen. De kinderambassadeurs, die de baas zijn over het project, zijn er nu al druk mee. Zij leren van museummedewerkers hoe je een tentoonstelling maakt en omgekeerd vertellen de kinderen precies wat zij van een museumbezoek verwachten. Volg hun belevenissen op kinderbiennalegroningen.nl of op Instagram @kinderbiennalagm

Alida Pott
Alida Pott (1888-1931) was het eerste ‘dameslid’ van De Ploeg. Binnen die Groninger kunstenaarsvereniging ontwikkelde zij een uitgesproken en fijnzinnige eigen stijl, die verschilde van het vaak heftige en expressieve werk van andere Ploegleden. Aan de hand van een dertigtal olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages zien we haar kenmerkende expressiviteit en eigenzinnigheid.

Stranger Things – Mode en Design
In Stranger Things komen mode en design uit de eigen collectie van het Groninger Museum op onverwachte wijze samen. Geheimzinnige wezens in wonderlijke outfits raken verzeild in vreemde situaties. Sommigen zijn uitgerust met schoonmaakspullen en staan rondom een levensgroot felgeel speelgoedvoertuig. Anderen lijken zich op te maken voor een geheimzinnige strijd tegen een leger van grote, zwarte schaakstukken. Er is werk te zien van onder meer Iris van Herpen, Azzedine Alaïa, Studio Job, Viktor & Rolf, Joris Laarman, Jólan van der Wiel en Marc Newson.

Verwacht in de winter van 2021
JR: Chronicles
In de eerste grote museale tentoonstelling van het werk van de invloedrijke Franse kunstenaar JR ontdek je de sociale betrokkenheid van deze kunstenaar in zijn graffitiwerk als tiener in Parijs en in de grootschalige projecten in steden over de hele wereld. Er zijn veel foto’s en films te zien uit zijn beginjaren, maar ook de digitale collages van muurschilderingen met portretten van bewoners uit de steden van nu. De expositie is samengesteld door het Brooklyn Museum in New York. Naast JR: Chronicles staan Groninger straatkunstenaars in de spotlights en is er werk te zien uit de grote graffiticollectie van het Groninger Museum.

Tot en met 28 februari 2021
The Rolling Stones - Unzipped
The Rolling Stones – Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling van en over de wereldberoemde rockband. Na Londen, de Verenigde Staten, Australië en Azië tourt de tentoonstelling in vernieuwde vorm door Europa, met de primeur voor Groningen. Ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band geven een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Van instrumenten, audiovisueel beeldmateriaal, dagboeken, posters en platenhoezen tot stage designs, iconische kostuums en zelfs een reconstructie van hun eerste appartement en opnamestudio.

Naast deze tentoonstellingen zijn ook De Collectie en Pronkjewails - Design uit heden en verleden het komende jaar te zien. Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen in verband met het coronavirus.