Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Groninger Museum pakt in 2021 uit met kinderbiënnale en expositie kunstenaar JR

vrijdag 18 december 2020

Het Groninger Museum houdt in 2021 als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale: een presentatie van eigentijdse interactieve kunst waarbij kinderen actief betrokken worden. In het najaar presenteert het museum een grote overzichtsexpositie van de Franse kunstenaar JR. Verder is het verrassende Stranger Things te zien en werk van De Ploeg-kunstenaar Alida Pott. De huidige tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped loopt nog tot en met 18 april 2021.

Kinderbiënnale
Verwacht: zomer 2021
De Kinderbiënnale is een grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen, voor iedereen. Elk kunstwerk dat te zien is tijdens de Kinderbiënnale daagt uit tot interactie, participatie en creatie. Door te doen, ontdekken, maken en verwonderen worden bezoekers op een afwisselende manier geactiveerd. Dat kan bijvoorbeeld door zelf mee te ‘bouwen’ aan een continu veranderend werk, zelf bij te dragen aan een digitale presentatie of fysiek te bewegen in een installatie. Het traject van de kinderambassadeurs is te volgen op kinderbiennalegroningen.nl of op Instagram @kinderbiennalegm

Alida Pott
Verwacht: zomer 2021
Alida Pott (1888-1931) was het eerste ‘dameslid’ van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Haar vroegtijdige overlijden maakte een einde aan een fijnzinnig en veelbelovend kunstenaarschap. Ze liet een betrekkelijk klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages. Alida Pott laat aan de hand van een dertigtal werken de expressiviteit en eigenzinnigheid zien die zo kenmerkend zijn voor haar stijl.

Stranger Things – Mode en Design
Verwacht: zomer 2021
Geheimzinnige wezens in wonderlijke outfits lijken verzeild geraakt in buitenissige situaties. Sommigen zijn uitgerust met schoonmaakspullen en scholen samen rond een levensgroot felgeel speelgoedvoertuig. Anderen lijken zich op te maken voor een geheimzinnige strijd tegen een leger van grote, zwarte schaakstukken. In Stranger Things komen mode en design uit de eigen collectie van het Groninger Museum op onverwachte wijze samen. Er is werk te zien van onder anderen Iris van Herpen, Azzedine Alaïa, Studio Job, Viktor&Rolf, Joris Laarman, Jólan van der Wiel en Marc Newson.

JR: Chronicles
Verwacht: najaar 2021
JR: Chronicles is de eerste grote museale tentoonstelling van het werk van de Franse kunstenaar. In de expositie zijn muurschilderingen, films en vooral veel foto’s te zien. Het is een overzicht van zijn carrière tot nu toe: van graffitiwerk als tiener in Parijs tot grootschalige interventies in steden over de hele wereld en recente digitale collages van muurschilderingen met portretten van een divers publiek. De tentoonstelling werd samengesteld door het Brooklyn Museum in New York. Het Groninger Museum grijpt de kans aan om naast de tentoonstelling rond JR Groningers zichtbaar te maken binnen en buiten de muren van het museum en werkt daarvoor samen met graffiti- en straatkunstenaars. Ook wordt een deel van de aanzienlijke graffiticollectie van het Groninger Museum getoond.

The Rolling Stones – Unzipped
T/m 18 april 2021
The Rolling Stones – Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling van en over de wereldberoemde rockband. Na Londen, de Verenigde Staten, Australië en Azië tourt de tentoonstelling in vernieuwde vorm door Europa, met de primeur voor Groningen. Ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band geven een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Van instrumenten, audiovisueel beeldmateriaal, dagboeken, posters en platenhoezen tot stage designs, iconische kostuums en zelfs een reconstructie van hun eerste appartement en opnamestudio.

Naast deze exposities zijn ook De Collectie en Pronkjewails - Design uit heden en verleden het komende jaar te zien. Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen in verband met het coronavirus.