Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Grootste aanwinst in de geschiedenis van het Groninger Museum

woensdag 18 september 2019
Grand Stairwell Installation
Grand Stairwell Installation © Foto: Siese Veenstra

Met genereuze steun van o.a. de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds heeft het Groninger Museum een belangrijk werk van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly verworven.

In de winter van 2018/19 organiseerde het Groninger Museum de grootste expositie van Dale Chihuly in Europa. “Een gedurfde tentoonstelling” waren de woorden van het NRC, en met 156.000 enthousiaste bezoekers werd het een ongekend succes. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling was de grote installatie die Chihuly voor de trapzaal van het museum ontwierp. De Grand Stairwell Installation bevat 70 rode, oranje en gele glazen vormen, de zogeheten Persians. Deze bedekken de drie wanden van de 12 meter hoge zaal. De installatie is te zien vanaf verschillende etages en vanaf de trap. Vanuit het publiek ontstond gauw de wens om deze installatie aan te kopen. Het Groninger Museum is verheugd en trots dat het nu voldoende steun heeft gevonden om deze droom waar te maken.

Chihuly kent de kracht van architectuur en weet hoe elke lijn, elke kleur, elke vorm en elke ruimte een rol speelt in het algehele succes van een installatie. Nooit eerder is deze zaal in het museum zo overtuigend gebruikt. De collectie van het Groninger Museum is rijk aan technisch hoogstaande en uitbundige werken van kunstenaars die de grenzen van hun vak uitdagen. De Grand Stairwell Installation staat in deze traditie en is permanent zichtbaar. Zij sluit aan bij de neon-installatie in de hal van François Morellet en de interieurs van Studio Job, Jaime Hayon en Maarten Baas.

Persians

Net als veel van Chihuly’s werken, zijn de Persians ontstaan vanuit een verkenning van vorm en kleur. De asymmetrische en wervelende vormen roepen een soort melancholie op en de afzonderlijke Persians vormen samen een mysterieus en betoverend geheel. De dramatische composities uit deze serie werden oorspronkelijk gepresenteerd op voetstukken en zijn geevolueerd tot grote installaties op muren en plafonds en bijelkaar gevoegd op kandelaars en torens.

Dale Chihuly is een Amerikaanse kunstenaar die bekend is vanwege zijn baanbrekende invloed op de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Hij is wereldberoemd geworden met zijn installaties in steden, musea en tuinen. Chihuly gebruikt verschillende materialen waaronder glas, verf, houtskool, neon, ijs polyvitro, om zijn creatieve visie rte realiseren. Chihuly’s werk is opgenomen in de collecties van meer dan 200 musea in de hele wereld, waaronder Metropolitan Museum of Art, Smithsonian American Art Museum en Corning Museum of Glass. Hij had grote tentoonstellingen waaronder Chihuly Over Venice (1995-96), Chihuly in the Light of Jerusalem (1999), de Young Museum in San Francisco (2008), Museum of Fine Arts, Boston (2011), Virginia Museum of Fine Arts, Richmond (2012), Montreal Museum of Fine Arts, (2013), Royal Ontario Museum, Toronto, (2016), Crystal Bridges Museum of American Art, Bentonville, Arkansas (2017), Groninger Museum, (2018), en Royal Botanic Gardens, Kew in Londen (2019). Chihuly Garden and Glass, een langlopende expositie in Seattle Center, is geopend in 2012.

Begunstigers

De aankoop kon alleen worden gerealiseerd door een aantal fondsen en particuliere giften. Namens het publiek dankt het museum alle begunstigers: de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Themafonds Glas, haar Innorosa Fonds en haar Groninger Fonds), het Mondriaan Fonds, het legaat De Marees van Swinderen-de Blocq van Scheltinga, het legaat Van Os-Van Calcar, de Groninger Museum Salon, de BankGiro Loterij, Reineke Bennema & Willem Bok en Het Singeldorp.