Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Hella en Freek de Jonge verhuizen naar Groningen

vrijdag 17 augustus 2018

Het Groninger Museum presenteert vanaf 15 september de Real Life Exhibition Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven. Geheel in de geest van de tijd waarin de privacy gewild en ongewild onder druk staat, stellen zij zichzelf tentoon. Omringd door oud en nieuw werk en een keuze uit hun privécollectie zijn zij zes weken dagelijks van 10 tot 17 uur aanwezig in het Groninger Museum. Niet alleen als kunstenaar, maar ook als mens.

Naast vervreemden willen zij ook verbinden door persoonlijk contact met de bezoeker. Happenings, performances en flashmobs zijn onderdeel van de expositie, evenals ontmoetingen met gasten uit kunst en wetenschap. Vertrouwen, discipline en concentratie zijn gedurende de zes weken hun leidraad en baken.

Hella de Jonge-Asser (Den Haag, 1949) volgde een opleiding aan de Rietveldacademie en ontplooide zich tot een veelzijdig kunstenares. Naast kostuum- en decorontwerp voor de shows van Freek, ontwikkelde ze zichzelf tot keramiste en beeldhouwster. Sinds 2006 publiceerde ze drie autobiografische boeken: Los van de Wereld, Spring (2012) en Hartschade (2018). In 2014 maakte ze de documentaire Verlies niet de moed, waarin ze de oorlogsgeschiedenis van haar familie onderzocht.

Freek de Jonge werd in 1944 geboren in de pastorie van het Groningse Westernieland. Samen met Bram Vermeulen zette hij vanaf 1968 het Nederlandse cabaret op zijn kop als Neerlands Hoop in Bange Dagen. In 1980 ging Freek alleen verder met voorstellingen waarin een rode draad voor de samenhang zorgde. Freek publiceerde enkele romans en speelde in diverse speelfilms waaronder De Illusionist, gebaseerd op zijn tweede soloprogramma De Tragiek. Daarnaast laat hij met regelmaat van zich horen als singer-songwriter. Sinds De Komiek (1980) werken Hella en Freek samen aan decor en kostuums. Vorig jaar (2017) wierp Freek zich op als actievoerder om de problematiek van de schade door aardbevingen in de provincie Groningen onder de aandacht te brengen. Samen met Hella trok hij een week langs gedupeerden, autoriteiten, instanties, actievoerders en politici. Eind 2017 werd hij verkozen tot Groninger van het Jaar.

Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven is te zien van 15 september tot en met 28 oktober 2018.