Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Kijken als een kunstenaar: Monica de Ruiter over het werk van Alida Pott

woensdag 6 oktober 2021
Alida Pott, Portret van een jonge vrouw, 1921. Collectie Stichting De Ploeg
Alida Pott, Portret van een jonge vrouw, 1921. Collectie Stichting De Ploeg © Fotografie: Marten de Leeuw

Kijken als een kunstenaar: Monica de Ruiter over het werk van Alida Pott

Op zaterdag 30 oktober geeft Monica de Ruiter een lezing over hoe je vanuit de ogen van de kunstenaar kunt kijken naar het werk van Alida Pott. De presentatie valt in het laatste weekend van de tentoonstelling over deze De Ploeg-kunstenaar.

Met de kennis van de verhalen achter de kunstwerken en hoe ze gemaakt zijn wordt naar kunst kijken alleen maar nog leuker. Dat is de gedachte van Monica de Ruiter. Zij is werkzaam als schrijver en rondleider bij het Rijksmuseum en publiceerde onder andere in NRC, Trouw en The Optimist. Ook schreef zij het boek “Kijk als een kunstenaar”, over hoe schildertechnieken en materialen de kunstgeschiedenis beïnvloeden. De lezing is op zaterdag 30 oktober om 14.00 uur in het Groninger Museum en kost 5 euro. Kijk voor meer informatie en tickets op www.groningermuseum.nl/kijkenalseenkunstenaar.

Alida Pott en De Ploeg
Verfijnde aquarellen, levendige landschappen en bijzondere portretten. De Groninger kunstenares Alida Pott (1888-1931) was een van de meest getalenteerde kunstenaars die De Ploeg ooit gekend heeft. Ze liet een betrekkelijk klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages. De expositie Alida Pott laat in dertig werken haar expressiviteit en eigenzinnigheid zien, die zo kenmerkend zijn voor haar stijl. De tentoonstelling Alida Pott is nog t/m zondag 31 oktober te bekijken in het Groninger Museum.