Museum aan de A

In de middeleeuwse panden van Museum aan de A maak je niet alleen kennis met de geschiedenis van de scheepvaart en Groningers die een rol speelden in slavernij of het Gronings Ontzet 350 jaar geleden van dichtbij meemaakten… ook staat de avond bol van muziek, workshops, verkleedpartijen, spoken word en dans.
Check de lineup

Hop On Hop Off – Romantische boottocht
Heb je zin in een nachtelijk romantisch tochtje over de A en de Zuiderhaven? Tussen Museum aan de A en het Groninger Museum varen twee historische schepen heen en weer. Directievaartuig PW17/Emma en de Groninger Bol Beppe Baukje: muziek aan boord!
19:00 - 00:00 | Tussen Museum aan de A en Groninger Museum

Tentoonstelling: Slavernij. En de Groningers?
Lange tijd is het onderbelicht gebleven dat ook Groningers een aanzienlijke rol speelden in slavernij. De één verdiende er een fortuin mee, de ander zette zich juist in voor de afschaffing van de slavernij. De tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? laat zien hoe Groningers op allerlei manieren betrokken waren bij de handel in mensen en slavernij. Het was dichterbij dan je denkt. Ook is er aandacht voor de manier waarop slavernij doorwerkt in het dagelijks leven van Groningers van nu.
Doorlopend | Zaal 1, 2 & 3

Familie-doe-tentoonstelling: Welkom in 1672
Reis mee naar het jaar 1672 en neem een kijkje in het leven van Idris, Hinrick, Lammechien en Stijntien, vier eigenwijze tieners die 350 jaar geleden in Groningen woonden. Ze maken er het beleg in Groningen mee. Ze zien kogels vliegen en stukken stad kapot gaan. Maar ondertussen gaat hun leven gewoon door… Kruip in de huid van deze Groningers, trek de 17e eeuwse kleding aan en neem plaats aan het secretaire of in de keuken, boerderij of timmerwerkplaats. Tijd voor een 17e eeuws portret!
Doorlopend | Zaal 15

Tentoonstelling: Groningens Welvaart. Van snabbe tot coaster
Groningen heeft een groot deel van zijn welvaart te danken aan de scheepvaart. Die ontwikkelde zich van de turfvaart in de 17e eeuw tot de vrachtvaart in de 19e en 20e eeuw. Groningse schepen trotseerden de wereldzeeën en doen dat tegenwoordig nog steeds. In het Gotisch Huis vertellen we deze geschiedenis uitgebreid aan de hand van de mooiste museumobjecten uit de collectie van het museum.
Doorlopend | Door het hele museum

Groninger bierproeverij in oude bierkelder
Groningen is van oudsher een bierstad. Aan de Hoge der A, om de hoek bij het museum, zaten rond 1650 meer dan 10 brouwerijen. Ook in het Canterhuis werd eeuwenlang bier gebrouwen met water uit de A. In de kelder van dit middeleeuwse pand vertellen de jongens van bierspeciaalzaak Just in Beer (in de Folkingestraat) graag meer over het bier in Stad door de jaren heen. Daar hoort natuurlijk ook het proeven van Groningse bieren van brouwerij Martinus bij!
21:00 - 23:00 | Kelder Canterhuis

USVA Lie Down & Listen: atoomclub
Kom tot rust en zweef weg met de ambient geluiden van Hugo Heinen, beter bekend als atoomclub. Met zijn gitaar, laptop en effecten weet atoomclub magische soundscapes te creëren, perfect om weg te dromen naar verre landen.
21:30 - 22:00 & 22:30 - 23:00 | Motorenhal

Macramé Armband Workshop
Altijd al benieuwd geweest hoe mensen die mooie macramé armbanden maken? Dan is dit je kans om er zelf een te maken! Doe mee met wat best eens je volgende hobby zou kunnen zijn en loop weg met een souvenir om museumnacht 2022 te herinneren.
19:00 - 20:00 & 20:30 - 21:30 | Zaal 2

Flitslezing: Groningen in de seventies
Als opwarmertje voor de Ubbo Emmius-lezing van 28 september in de Nieuwe Kerk in Groningen maak je in deze flitslezing kennis met de progressieve tijdsgeest en veranderingsgezindheid die in de lange jaren zeventig door Nederland trok. Ook door Groningen! Je krijgt een voorproefje van Groningen in de seventies, dat door onder meer het beroemde verkeerscirculatieplan fundamenteel veranderde. Met foto’s uit die tijd van de Groninger Archieven
22:00 - 22:15 & 22:30 - 22:45 | Zaal 2

Muziek: Derk & Thijs
Thijs en Derk kennen elkaar sinds de middelbare school en zijn dol op het maken van vrolijke, spontane muziek. Ze bewegen zich door het museum, dus je hoeft ze niet te zoeken, ze komen jou vanzelf tegen!
19:00 - 19:30, 20:00 - 20:30 & 21:00 - 21:30 | Door het hele museum

Nadua
Zoals Charlie Chaplin ooit zei: “We think too much and we feel too little”. In een tijd waar we minder stil staan bij gevoel, brengt Nadua ons weer terug naar pure emotie. Door wat zij heeft ervaren weet ze dat alle clichés waar zijn. Maar, dat betekent niet dat ze deze op dezelfde manier wil benoemen. Nee. Nadua zegt wat ze voelt op haar manier en niet op die van iemand anders. Met haar doorleefde en unieke stem, brengt ze haar eerlijke teksten naar je toe die worden omringd door een warme sfeer gemaakt uit pop en folk met af en toe een blue note.
20:00 - 20:20 | Historische binnenplaats

Muziek aan boord: Marit Nygård
Op museumschip de Emma, een directievaartuig uit 1922, zingt Marit haar ‘dagboek liedjes’. Ze wordt gezien als een aanstormend muzikaal talent. Begeleid door haar gitaar geeft Marit ons met haar kleine verdrietige, boze en blije liedjes een kijkje in haar hart! Marit won twee jaar geleden de eerste prijs in de categorie muziek van de Kunstbende en heeft sindsdien zeker niet stil gezeten! Zo stal ze dit jaar de harten van velen op het Bevrijdingsfestival Drenthe en op het USVA Lazarus Festival in Groningen.
19:30 - 20:30 | Museumschip Emma - tussen Museum aan de A en Groninger Museum

Muziek aan boord: Yas Jeanine
Op de Groninger Platte Bol zingt Yas Jeanine - in het Engels, Nederlands en Spaans de sterren van de hemel. Beïnvloed door pop-, reggae-, soul- en indie-muziek begeleidt ze zichzelf vol vuur op haar gitaar. Absoluut herkenbaar is haar unieke stem die tegelijk warm en rauw is. Ze zingt vol overgave en vuur, maar ook ingetogen en subtiel. Bij het lied ‘’ Indonesia’’ keert ze terug naar haar roots.
21:30 - 22:00 & 22:30 - 23:00 | Schip de Beppe Baukje - tussen Museum aan de A en Groninger Museum

Broescursus Gronings door Olaf Vos
Wil je de nacht door kunnen komen in Groningen? Streektaalconsulent Olaf Vos van Centrum Groninger Taal & Cultuur geeft twee stoom/broescursussen Gronings. Olaf leert je Groningstalige woorden en zinnen die onmisbaar zijn in het Groninger nachtleven. Uitgaan, iemand versieren en erotiek passeren de revue. De cursus wordt twee keer gegeven: een keer in het Nederlands – Gronings en een keer in het Engels -Gronings. Olaf is naast streektaalconsulent bij CGTC onder meer bekend van het taalprogramma Grunnegers op TV Noord en van de bands Bond tegen Harries en VandeStraat.
21:00 - 21:30 (NL/Gronings) & 22:00 - 22:30 (ENG/Gronings) | Educatieruimte

Maak samen een rap over jouw Groningen o.l.v. Jooz
Rondom de houten stuurhut van de Erebus, een coaster uit 1950, leer jezelf uiten door middel van je eigen RAP (Rythm And Poetry) tijdens deze workshop van Jooz. Jooz is een creatieve duizendpoot die al meerdere nummers uitgebracht en optrad door het hele land. Ook maakte hij zijn TV debuut op NPO 3 en zou je hem kunnen kennen als MC van o.a Roodkopje en Vunzige Deuntjes.
19:30 - 20:00 & 20:30 - 21:00 | Zaal 12

Spoken-word Noordstaat/Bitterzoet Erfgoed
Rondom de houten stuurhut van de Erebus, een Groninger coaster uit 1950, brengt een groep talentvolle spoken-word artiesten de slavernijgeschiedenis van Groningen met deze touching performance aan het licht. Een onvergetelijke voorstelling, vol passie, emotie en verbeelding!
De manifestatie Bitterzoet Erfgoed besteedt aandacht aan het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Hoe was Groningen betrokken bij slavernij? Welke sporen van het slavernijverleden zie je? Welke effecten zijn tot de dag van vandaag zichtbaar in onze maatschappij? De poets verwoorden hun eigen plaats in de maatschappij, binnen de context van cultuur en omgeving. Onder de creatieve leiding van Cissy Joan, zet de groep Noordstaat-artiesten een show neer vol passie, emotie en verbeelding. De artiesten die gaan performen zijn Tammy Blue, Juku, Emma Charlot, Vinny Johnson, Mirries, Sacha Landkroon en Cissy Joan.
22:00 - 22:45 | Zaal 12

Stukafest presents music: Between June & August
Between June & August, of juli, is 21 jaar oud en komt uit het Noorden van Nederland. Voor zover ze weet zingt ze al haar hele leven. Op achtjarige leeftijd begon ze op de piano. Later begon ze liedjes te schrijven over dingen die haar in het dagelijks leven bezig hielden. Na een paar jaar pakte ze de oude gitaar van haar moeder op en leerde zichzelf spelen. Sindsdien is ze nooit meer gestopt met muziek maken. Between June & August schrijft gevoelige, emotioneel geladen liedjes in zowel het Nederlands als het Engels, waarbij ze haar gedachten uitdrukt in liedjes die kippenvel bezorgen en de luisteraar soms tot tranen toe raken. Ze verwerkt haar gevoelens door liedjes te schrijven en kan niet meer zonder. Onderwerpen van haar liedjes variëren van liefdesverdriet tot klimaatverandering. Een motto van Between June & August is dat het ontzettend belangrijk is dat je blij bent met wat je doet en dat het niet uitmaakt of je er goed in bent of niet. Met haar akoestische indie/pop/folk songs hoopt ze een publiek te vinden dat ze kan inspireren en van haar muziek kan genieten.
19:30 - 20:00 & 21:30 - 22:00 | Zolder Gotisch Huis

Stukafest presents music: Pablo Hellmund
Pablo is een artiest die sonische sferen creëert vol catharsis en emotionele ontlading. Gepassioneerd door muziek als een verbindend element, zoekt Hellmund een ideaal van genezing en transformatie door middel van muziek. Zijn punkrock- en doe-het-zelf-achtergrond heeft hem geïnspireerd om zich een weg te banen door het proces van het opnemen en produceren van zijn eigen muziek.
Het instrumentale minimalisme achter dit project heeft Papus in staat gesteld om te verschijnen en te verdwijnen als een spook op verschillende scènes en momenten van culturele betekenis, tot op heden een subtiele maar onfeilbare invloed gehad op diverse plaatsen, personen en hun underground muziekscènes.
20:30 - 21:00 & 22:30 - 23:00 | Zolder Gotisch Huis