Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Museum aan de A

Museum aan de A exterieur Stella Dekker
Museum aan de A exterieur Stella Dekker

In de middeleeuwse panden van Museum aan de A maak je niet alleen kennis met Groninger Vraauwlu en tieners die het Groningens Ontzet 350 jaar geleden van dichtbij meemaakten… De avond staat bol van workshops, talks, shows en verkleedpartijen!

Check de lineup

Afbeelding2
Doorlopend | Museum aan de A

Familie-doe-tentoonstelling: Welkom in 1672

Reis mee naar het jaar 1672 en neem een kijkje in het leven van Idris, Hinrick, Lammechien en Stijntien, vier eigenwijze tieners die 350 jaar geleden in Groningen woonden. Ze maken er het beleg in Groningen mee. Ze zien kogels vliegen en stukken stad kapot gaan. Maar ondertussen gaat hun leven gewoon door… Kruip in de huid van deze Groningers, trek de 17e eeuwse kleding aan en neem plaats aan het secretaire of in de keuken, boerderij of timmerwerkplaats. Tijd voor een 17e eeuws selfie!

Doorlopend | Museum aan de A

Afbeelding10
Doorlopend | Museum aan de A

Tentoonstelling: Vraauwlu - Groningers die je wil kennen

Welke bekende Groningers ken jij? Van vroeger? Van nu? En hoeveel vrouwen zitten daartussen? In de tentoonstelling Vraauwlu – Groningers die je wil kennen kun je nog meer Groningers ontdekken. Vrouwelijke Groningers, van wie je misschien nog nooit hebt gehoord. Aletta Jacobs ken je waarschijnlijk wel, maar de rest? Soms staan ze aan de ‘goede’ kant: hebben ze prachtige dingen gedaan voor de generaties na hen. Soms was hun aandeel in de geschiedenis minder mooi. En zo nu en dan was het van allebei een beetje.

Doorlopend | Museum aan de A

Afbeelding11
Doorlopend | Museum aan de A

Tentoonstelling: Tussen Land en Lucht (Beeldmix)

‘Tussen land en lucht’ is de Groningse en zevende editie in een serie van twaalf tentoonstellingen van De Mix Nederland. Bij iedere editie wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie door de hedendaagse Nederlandse fotografen. In Groningen: Jacob Molenhuis (1894-1987) en David Vroom (1987). David Vroom bracht de streek in beeld waar Jacob Molenhuis een halve eeuw fotografeerde. Om zo te reageren op het werk van Molenhuis en een nieuw tijdsbeeld te geven van de streek waar Molenhuis en zich verbonden mee voelde.

Doorlopend | Museum aan de A


Afbeelding12
Doorlopend | Museum aan de A

Tentoonstelling: Zwart in Beweging

Caleidoscoop van werk van zes Groninger kunstenaars met roots in de Afrikaanse diaspora. Dit jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën officieel werd afgeschaft, een deel van de slaafgemaakten moest nog tien jaar doorwerken. Deze expositie laat het doorzettingsvermogen en de veerkracht van de Zwarte Mens zien.

Doorlopend | Museum aan de A

Tegel Museum aan d A Sfeerbeeld binnenplaats Groninger Museumnacht 2021 Stef van Oosterhout 77 1
20:00, 21:00 & 22:00 | Waterput (kelder)

Verhalenvertellers! Een verhaal over bier

In het jaar 1476 meert een Fries handelschip aan in de haven van het Hoge der A. Eén van de bemanningsleden dwaalt door de middeleeuwse stad, op zoek naar het lekkerste bier en een avond vol vermaak. Dat moét wel fout aflopen... Een bijna helemaal waargebeurd verhaal over bier, over de stad en over de herkomst van een woord.

Modehsow
20:00 & 22:00 | Binnenplaats

Historische modeshow

Ontdek de ontwikkeling van de vrouwenmode in Groningen! In samenwerking met Stichting Oud-Oranje worden jurken, rokken en broeken getoond, geïnspireerd op de verhalen uit de tentoonstelling Vraauwlu. Deze vrouwen hebben niet alleen gezorgd voor politieke, sociale en maatschappelijke veranderingen, ook hebben ze, gewild of ongewild, invloed gehad op het modebeeld. Gastheer Albert Kool neemt je mee, terug in de tijd. Superstrakke korsetten, zwierige hoepelrokken, ultrakorte rokjes… Ze komen allemaal voorbij. En daarbij: tientallen smeuïge verhalen die je niet wilt missen!

20:00 & 22:00 | Binnenplaats

CLASH series 1 2 KNELIS 046 DSC 2625
19:00 - 01:00 | Binnenplaats

Clash in Museum aan de A

Clash organiseert evenementen waarbij muziek en andere kunstvormen samenkomen. Tijdens de Museumnacht zorgen ze voor muziek & verlichting op de binnenplaats!

19:00 - 01:00 | Binnenplaats

Afbeelding15
21:00 (NL) & 23:00 (EN) | Grote Zaal

Broescursus Grunnegs met Olaf Vos (NL-GN)

Wil je de nacht door kunnen komen in Groningen? Muzikant en docent Olaf Vos van geeft je een stoom/broescursus Gronings. Olaf leert je Groningstalige woorden en zinnen die onmisbaar zijn in het Groninger nachtleven. Uitgaan, iemand versieren en erotiek passeren de revue. De cursus wordt twee keer gegeven: een keer in het Nederlands – Gronings en een keer in het Engels - Gronings. Olaf is bekend van het taalprogramma Grunnegers op TV Noord en van de bands VandeStraat en de Bond tegen Harries.

21:00 (NL) & 23:00 (EN) | Grote Zaal

Afbeelding13
21:00 & 21:30 | Educatieruimte

Workshop: Haken voor beginners (Usva)

Heb jij behoefte aan een nieuwe, ontspannende hobby? En heb je ook al die prachtige haakwerken voorbij zien komen op social media? Dan is deze workshop iets voor jou! In deze workshop gaat Iza je de beginselen van het haken uitleggen, zoals het opzetten van een haakwerkje met een opzetlus en een ketting van lossen maken. Daarna ga je verder met het haken van een bloemetje, zodat je die later kan gebruiken als sleutelhanger of andere leuke decoratie!

21:00 & 21:30 | Educatieruimte

Afbeelding9
19:00 & 19:30 | Educatieruimte

Workshop: 17e-eeuws servies beschilderen

Kom servies beschilderen in ons 17e-eeuws kinderatelier! De workshop sluit aan bij de familie-doe-tentoonstelling Welkom in 1672. In de tentoonstelling vind je mooi versierde borden, schalen en kommetjes van 17e-eeuws slibaardewerk. We vertellen je hoe het gemaakt is en vooral hoe het versierd is. Vervolgens ga je zelf aan de slag in het atelier. Je beschildert kartonnen servies met 17e-eeuwse motieven.

19:00 & 19:30 | Educatieruimte

Afbeelding123
22:30 & 23:00 | Educatieruimte

Flitslezing: Emo's reis, een Groninger onderweg naar Rome in 1211

Als voorproefje op de Ubbo Emmius-lezing 2023 (Indrukken van onderweg: reisverhalen door de eeuwen heen) een flitslezing over het leven van abt Emo, een Groningse geestelijke die in de 13e eeuw te voet naar de paus in Rome reisde om een kerkelijke twist op te lossen. Wat dreef hem? En hoe zag Groningen er destijds uit?

22:30 & 23:00 | Educatieruimte

Emma Foto Dillen van der Molen min
Doorlopend | tussen Museum aan de A en Groninger Museum

Hop On Hop Of – Romantische boottocht

Heb je zin in een nachtelijk romantisch tochtje over de A en de Zuiderhaven? Tussen Museum aan de A en het Groninger Museum varen twee historische schepen heen en weer. Directievaartuig PW17/Emma en de Groninger Bol Beppe Baukje: muziek, cabaret, poëzie en verhalen aan boord!

Doorlopend | tussen Museum aan de A en Groninger Museum (en vice versa)

Afbeelding3
19:30 & 20:00 | Aan boord de Beppe Baukje

Luna Hamelink

Luna Hamelink is een Groningse singer-songwriter. Ze vertelt en zingt over het water. Zee, rivieren, meren, alles wordt verteld en bezongen van de Vliegende Hollander tot de Schelpengrot van Nienoord. Oude verhalen worden in een nieuw jasje gestoken – sommige op bekende folk melodieën, andere op nieuwe wijsjes. De verhalen vol humor, passie en plezier zijn geschikt voor jong en oud. Zingend verlaat je het schip!

Muziek Derk Thijs
20:00 & 20:30 | Aan boord de PW17/Emma

Usva presents: Derk & Thijs

Thijs en Derk kennen elkaar sinds de middelbare school en zijn dol op het maken van vrolijke, spontane muziek. Ze kijken er naar uit om het boottochtje op te fleuren met wat zomerse deuntjes.

Afbeelding5
20:30 & 21:00 | Aan boord de Beppe Baukje

Usva presents: Jonathan

In zijn optreden zal Jonathan enkele van de gedichten delen die hij de afgelopen jaren heeft geschreven. Deze gedichten kunnen variëren van uitingen van zijn diepste depressies, hartzeer en zijn hoop en dromen. Hij wil zijn publiek inspireren om zelf poëzie te schrijven, omdat hij oprecht gelooft dat het een geweldig hulpmiddel is voor zelfexpressie en het verwerken van emoties op een manier die zowel leuk als therapeutisch is.

Afbeelding7
21:00 & 21:30 | Aan boord de PW17/Emma

Usva presents: Aisling

Aisling is een singer-songwriter uit Ierland die met haar stem het publiek wil uitnodigen in haar persoonlijke wereld en neemt ze mee op een reis van oprechte emotie. Ze kijkt uit naar optreden op een boot en om haar verhalen te vertellen, drijvend door de kanalen.

Afbeelding6
21:30 & 22:00 | Aan boord de Beppe Baukje

Usva presents: Teun

In zijn show zal stand-upcomedian Teun uw gids zijn in een rondleiding langs de grote problemen van onze tijd. Met zijn gedachte-experimenten en typetjes zet hij je voor je het weet op het verkeerde been, resulterend in een verfrissende melange van humor, nihilisme en een vleugje paniek.

Afbeelding8
22:00 & 22:30 | Aan boord de PW17/Emma

Usva presents: Marit Nygård

Marit Nygård schrijft op wat haar raakt, en in een combinatie tussen kleinkunst en popmuziek komen daar blije, boze, verdrietige of hoopvolle maar vooral eerlijke liedjes uit. Ze is op zoek naar contact, naar goedkope huismerk wijn, naar een bestaan als eenmansorkest; wie goed luistert krijgt een kijkje in het leven van een student die zich worstelt door het volwassen worden, de liefde en een veranderende wereld. Ze is onderdeel van het talentontwikkelingstraject Hit The North 2023 en speelt al in verscheidene zalen in Noord-Nederland.

IMG 20230801 WA0006
22:30 & 23:00 | Aan boord de Beppe Baukje

Wring

Anisa Jasmo en Luka Moller componeren en produceren samen muziek. Als Wring spelen ze aan boord op een licht experimentele manier covers van Nick Drake, Talk Talk en Elliot Smith én zelf geschreven folk nummers.