Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Conservator Egge Knol neemt met tentoonstelling Uit de kunst afscheid van Groninger Museum

dinsdag 14 maart 2023
Elisabeth Geertruida Wassenbergh, Zelfportret, 1754
Elisabeth Geertruida Wassenbergh, Zelfportret, 1754

Conservator Egge Knol neemt met tentoonstelling Uit de kunst afscheid van Groninger Museum

In de achttiende en negentiende eeuw waren zij gerenommeerde kunstenaars, wonnen zij prijzen en hing hun werk in de Groninger woningen aan de muur. Jaren later raakte hun werk uit de mode en werden ze door kunsthistorici weggezet als amateurs. Maar in de allerlaatste tentoonstelling van conservator Egge Knol krijgen deze uit de kunst geraakte vrouwen weer het podium dat ze verdienen. Uit de kunst - Vrouwelijke Groninger Kunstenaars, 1700-1900 is te bekijken in het Groninger Museum van 25 maart t/m 17 september 2023.

Lange tijd was de kunstwereld een mannenwereld. Toch zijn er altijd bijzondere vrouwen geweest in de kunst. Deze vrouwen namen deel aan tentoonstellingen, waren lid van kunstverenigingen en ontvingen prijzen. Maar hun werk werd later vaak vergeten of weggezet als amateurkunst. Er was minder waardering en belangstelling voor. Tegenwoordig is dat anders en is er volop aandacht voor de kunst van vrouwen.

Over Uit de kunst
De tentoonstelling Uit de kunst toont negen Groninger vrouwen, die in de achttiende en negentiende eeuw kunst maakten. In de schijnwerpers staan onder andere schilderijen en tekeningen van Elisabeth Geertruida Wassenbergh, Albarta ten Oever, Geesje Mesdag-van Calcar, Henriëtte Guillemina Wolthers-Brockes en Hillegonda Adriana Meurs-Sibinga. De meeste vrouwen waren afkomstig uit welgestelde kringen. Door deelname aan exposities positioneerden zij zich als kunstenaar en traden zij uit de huiselijke sfeer. Hun werk en daarmee ook zijzelf stonden bloot aan de kritische blik van bezoekers. De kunst van deze vrouwen deed er in hun omgeving toe, heeft kwaliteit en wordt daarom in deze expositie voor het voetlicht gebracht.

Afscheid conservator Egge Knol
Uit de kunst is samengesteld door Egge Knol. Na bijna dertig jaar neemt hij afscheid van het Groninger Museum als conservator Groninger cultuurgeschiedenis. De afgelopen decennia verwierf hij veel werken die nu in de tentoonstelling te zien zijn. Enkele werken zijn afkomstig van de Groninger Archieven, een instelling waarmee het Groninger Museum op het gebied van de Groninger cultuurgeschiedenis nauw samenwerkt.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
050-3666555 – pr@groningermuseum.nl

Klik hier voor beeldmateriaal van Uit de kunst