Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum gratis toegankelijk tijdens Keti Koti

donderdag 30 juni 2022

Groninger Museum gratis toegankelijk tijdens Keti Koti

Op vrijdag 1 juli 2022 viert Groningen met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Op die dag verandert de binnenstad van Groningen in een groot festivalterrein. Op allerlei locaties worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Het Groninger Museum is een van de deelnemende locaties. Het museum is die dag gratis toegankelijk.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. De afschaffing van de slavernij wordt jaarlijks gevierd met Keti Koti: een feestdag op 1 juli. Keti Koti stamt uit het Sranantongo (Surinaams) en betekent “ketenen gebroken”. Ook Groningen heeft een slavernijverleden. Dat wordt dit jaar uitgebreid belicht door de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.

Bitterzoet Erfgoed – Zwart in Groningen
Als onderdeel van Bitterzoet Erfgoed is in het Groninger Museum de expositie Zwart in Groningen te zien. De rijke en machtige mensen in Stad en Ommeland waren in de zeventiende en achttiende eeuw vaak betrokken bij slavernij overzee. Sommige leden van deze families lieten zich afbeelden met een zwarte bediende. De werken die te zien zijn in Zwart in Groningen getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Auteur Vamba Sherif schreef speciaal voor deze expositie een aantal korte verhalen, waarmee hij de zwarte mensen in de kunstwerken een stem wil geven. Kunstenaar Faisel Saro reflecteert in twee werken op de sporen die het slavernijverleden hebben achtergelaten in de zwarte gemeenschap.

Op 1 juli zijn alle Bitterzoet Erfgoed-tentoonstellingen in de stad gratis te bezoeken: in de Akerk, het GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, Museum aan de A en in het Universiteitsmuseum.

Kijk voor meer informatie op www.bitterzoeterfgoed.nl