Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum op 25 februari 150 jaar

donderdag 22 februari 2024
Groninger Museum150 jaar
Groninger Museum150 jaar

Groninger Museum op 25 februari 150 jaar

Het Groninger Museum bestaat op zondag 25 februari 2024 maar liefst 150 jaar sinds de oprichting. In 1894 opende het museum zijn deuren voor het eerst als het 'Groninger Museum van Provinciale Oudheden', in een gloednieuw gebouw aan de Praediniussingel in Groningen, ontworpen door Rijksbouwmeester C.H. Peeters.

Het museum is inmiddels alweer 30 jaar gevestigd in het iconische gebouw, ontworpen door Alessandro Mendini, en is een onmiskenbaar kenmerk van de stad Groningen geworden. Om deze speciale gelegenheid te vieren, staan er dit jaar verschillende activiteiten op het programma.

Feestje! Taart met kinderen van de JuniorClub
Een verjaardag moet natuurlijk gevierd worden! Daarom wordt voor de JuniorClub op vrijdag 23 februari een speciale activiteit georganiseerd. Geen feest is compleet zonder taart, dus de kinderen krijgen ook een gebakje. Bovendien ontvangt elk nieuw lid van de JuniorClub een cadeau. Kinderen zijn de bezoekers van de komende 150 jaar en daarom worden zij extra in het zonnetje gezet.

Behind the Scenes
Vanaf vrijdag 29 maart krijgen bezoekers de kans om achter de schermen van het museum te kijken tijdens de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes. Deze expositie onthult de geheimen die normaal gesproken verborgen blijven voor het publiek. Hoe ontstaat een collectie en hoe worden kunstwerken geconserveerd? Hoe worden ze gepresenteerd in het museum?

Lentetuin voor het eerst weer te zien
In 2020 werd het kunstwerk Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh gestolen uit het Singer Museum in Laren. Tot grote vreugde werd dit kunstwerk in 2023 teruggevonden. Na onderzoek door restaurator Marjan de Visser in Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, is de Lentetuin eindelijk weer te bewonderen in de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes in het Groninger Museum.

Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes is te zien vanaf 29 maart 2024.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
pr@groningermuseum.nl - 050 3666 512

Klik hier voor beeldmateriaal van Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes