Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum organiseert rondleidingen voor blinden en slechtzienden

donderdag 16 november 2023
Voelobject van de architectuur van het Groninger Museum
Voelobject van de architectuur van het Groninger Museum

Het Groninger Museum organiseert rondleidingen voor mensen die (bijna) niet meer kunnen zien. Op donderdag 16 november heeft de eerste groep mensen deze bijzondere rondleiding mogen ervaren. Het idee achter dit initiatief is om ook mensen zonder zicht de tentoonstellingen optimaal te laten beleven. De eerstvolgende rondleiding is op 14 december.

Beleef het Groninger Museum
Het Groninger Museum wil toegankelijk zijn voor iedereen en is daarom dit project gestart. Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking zullen vaker plaats gaan vinden, zodat iedereen de kunst in het Groninger Museum kan beleven. In de vaste collectie komen ook verschillende ‘voelobjecten’. Dit project is georganiseerd voor de Oogvereniging en mogelijk dankzij Rabobank.

Moves like Jagger
De rondleidingen op 16 november en 14 december voeren de bezoekers door de tentoonstelling The Rolling Stones - Unzipped. De rondleiding start bij een maquette van het Groninger Museum, ontworpen door Pan Vanitcharoenthum. Op deze manier kunnen de deelnemers voelen hoe het museum in elkaar steekt en waar ze zich op dat moment bevinden. Na deze introductie worden de deelnemers rondgeleid door de tentoonstelling. Het verblijf van The Stones in Edith Grove wordt tot in detail uitgelegd zodat de verbeelding gaat spreken. Vervolgens komen de iconische outfits voorbij, waarbij gevoeld wordt aan nagebootste texturen en stoffen. Ook maken de bezoekers zelf mee hoe het is om in de schoenen van Mick Jagger te staan, door zijn kenmerkende danspassen uitvoeren. De tour eindigt met de beleving van het concert uit 2016 in Cuba.

Ervaringen
De eerste groep vond het programma van vandaag een groot succes. Geert de Breucker, voorzitter van de Groningse Oogvereniging: “De gezamenlijke dans, met de Mick Jagger move, was erg leuk. Dat geeft mij een beter beeld van hoe het eraan toe gaat bij de Stones.'' Ook deelnemers Joost Kuin en Arend Schoonvelde zijn zeer te spreken over het initiatief. ''Ik vond dat de rondleidster erg goed die details beschreef die van belang zijn als je niet ziet,'' aldus Kuin. ''Het werd geen moment saai!'' volgens Schoonvelde.

Volgende rondleiding
De volgende rondleiding staat al op de planning: donderdag 14 december om 10.30 uur. Aanmelden kan door te mailen naar boekingen@groningermuseum.nl of door te bellen naar 050 3666 514. Er mag een begeleider (gratis) of hulphond mee. Begeleiders moeten wel worden aangemeld.

Meer informatie over het museum en toegankelijkheid via de website.


Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
050 3666510 – pr@groningermuseum.nl