Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum toont 5000 jaar Aziatische keramiek in nieuwe tentoonstelling

woensdag 15 mei 2024
Beeldengroep van de Acht Onsterfelijken, 20e eeuw, Groninger Museum, bruikleen stichting Anders
Beeldengroep van de Acht Onsterfelijken, 20e eeuw, Groninger Museum, bruikleen stichting Anders © Arjan Verschoor

Groninger Museum toont 5000 jaar Aziatische keramiek in nieuwe tentoonstelling

Tijdens het Chinese jaar van de Draak nodigt het museum bezoekers uit voor een reis door 5000 jaar Aziatische keramiek. De tentoonstelling omvat verschillende aspecten van de keramische cultuur van China en Japan, vanaf 3000 v.Chr. tot het begin van de twintigste eeuw. Draken & Demonen – 5000 Jaar Aziatische Keramiek uit de Collectie Anders toont een bijzondere selectie keramiek uit de verzameling van George Anders en Netty Bücher. Elk object vertelt iets over de belevingswereld, dagelijkse gewoonten en rituelen en de drang tot versieren in Aziatische culturen. Bezoekers maken een reis langs zo’n 400 prachtige objecten verzameld door het echtpaar. De tentoonstelling Draken & Demonen is vanaf zaterdag 8 juni te zien in het Groninger Museum.

Diverse thema's
De tentoonstelling vertelt diverse verhalen aan de hand van een breed scala aan thema's. Sommige objecten zijn gegroepeerd op basis van hun functie, zoals het drinken van thee, branden van wierook en vereren van voorouders. Dieren krijgen ook speciale aandacht, variërend van echte dieren, zoals leeuwen, kippen en vissen, tot mythische wezens als de Chinese draak en feniks. Hiernaast worden meer spirituele en filosofische onderwerpen aangesneden, waaronder de rol en betekenis van Chinese goden in de samenleving en reflecties op de kosmos. Chinese verhalen en legenden zijn ook een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van de Acht Onsterfelijken. In Draken & Demonen zijn enkele unieke en uiterst zeldzame objecten te zien.

Een tastbare ervaring
De tentoonstelling biedt een unieke gelegenheid waarbij bezoekers keramische fragmenten uit de zeventiende of achttiende eeuw aan mogen raken. Door het voelen van het materiaal kunnen bezoekers de textuur, vorm en fijnheid van de verschillende objecten en hun decoratietechnieken beter begrijpen en waarderen. Dit geeft Draken & Demonen een extra dimensie en maakt het een meer zintuigelijke ervaring.

Om te laten zien dat keramiek nog steeds relevant is in het dagelijks leven, worden er speciale theedrink-evenementen georganiseerd. Hier wordt theegedronken volgens de oorspronkelijke Chinese methode. Voor een optimale ervaring wordt hetzelfde soort theegoed gebruikt als in de tentoonstelling te zien is.

De collectie van familie Anders
Luxemburger George Anders en Zwitserse Netty Bücher, die jarenlang in Haren woonden, waren enthousiaste verzamelaars van Chinese en Japanse keramiek. Hij was hoogleraar Humane Genetica en zij was biologe. Samen bouwden zij diepgaande kennis op door wereldwijd musea te bezoeken en een uitgebreide bibliotheek op te bouwen. Zo verzamelden ze meer dan 1.400 stukken via veilingen, variërend van heel vroege tot hedendaagse Aziatische keramiek. De Stichting voor Aziatische Kunst en Kunstnijverheid, opgericht door het echtpaar, zorgt samen met het Groninger Museum voor de collectie na hun overlijden en koopt regelmatig nieuwe stukken aan. Het is de bedoeling dat in de toekomst de collectie Anders wordt samengevoegd met die van het museum, resulterend in de grootste en meest gevarieerde collectie in Nederland.

De tentoonstelling is samengesteld door Prof. Dr. Christiaan Jörg, oud-conservator van het museum, en junior conservator Aziatische Keramiek Lecong Zhou.

Draken & Demonen – 5000 Jaar Aziatische Keramiek uit de Collectie Anders is te zien vanaf zaterdag 8 juni in het Starck-paviljoen.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
pr@groningermuseum.nl - 050 3666510

Klik hier voor beeldmateriaal van Draken & Demonen