Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

NP3 en Groninger Museum maken kandidaten Young Grunn Artist III bekend

vrijdag 26 juli 2019
YGA
YGA

Na een spannende eerste selectieronde kozen NP3 en het Groninger Museum uit de meer dan 45 inzendingen de drie nieuwe kandidaten voor het YGA III traject. Jurjen Galema, Susanna Inglada en Marit Westerhuis starten in september 2019 met het eenjarige talentontwikkelingstraject en maken daarmee kans op een grote solo tentoonstelling in het Groninger Museum.

Jurjen Galema is net afgestudeerd aan het Frank Mohr Institute, Master of Arts in Fine Art and Design in Groningen en is parttime drag queen. Afkomstig uit een klein plaatsje in Friesland, leek de kunstwereld ooit ver verwijderd. Met zijn soft sculptures wil hij een brug slaan door werelden te creëren die bevolkt worden door buitenissige figuren met intrigerende verhalen. Gender, identiteit, kitsch, populaire cultuur en obsessies zijn thema’s die hij onderzoekt en op geheel eigen wijze vertolkt.

Susanna Inglada, ook een alumna van het Frank Mohr Institute, vindt inspiratie in de Spaanse en Catalaanse politieke geschiedenis die zij veelal ziet in termen van geweld en machtsstrijd. Zij verzamelt beelden via internet en tijdschriften die zij verwerkt tot grote zwart-wit tekeningen. Door de tekeningen vrij in de ruimte te plaatsen ontstaat een kruising tussen een theatrale enscenering en een diorama, waarbij de bezoeker zich getuige waant van een raadselachtig psychologisch strijdtoneel.

Marit Westerhuis is momenteel bezig met de afronding van haar tweejarige werkperiode aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Met haar afstudeerwerk voor het Frank Mohr Institute drie jaar geleden, met als onderwerp ‘the quantified self’, onderwierp zij zichzelf aan een radicaal regime van onderzoeken. Zij put uit onderzoek naar bewustzijn en robotica en met een fascinatie voor technologie en het menselijk lichaam, richt zij zich op mens-machine thematiek en transhumanisme.

YGA III - het traject

Het YGA-traject is een bijzonder samenwerkingsproject tussen NP3 en het Groninger Museum en is een aanvulling op de bestaande beroepspraktijk van de drie geselecteerde kunstenaars. Met de nodige professionele ondersteuning bieden NP3 en het Groninger Museum de kunstenaars een unieke kans om de volgende grote stap in hun carrière te maken, hun kunstenaarschap aan te scherpen, te verdiepen en naar een hoger niveau te tillen. Een belangrijk element van het traject is het werken aan een tentoonstellingsvoorstel met nieuw werk voor in het Groninger Museum. De definitieve selectie voor de tentoonstelling in het Groninger Museum vindt plaats op basis van de ontwikkelingen van de kunstenaar in het YGA-traject én het tentoonstellingsvoorstel.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NP3:

Zwaan Ipema hier@np3.nu +31 (0)6 23638953

of met de afdeling Communicatie, PR & Marketing van het Groninger Museum

Karina Smrkovsky ksmrkovsky@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 512

Klik hier voor beeldmateriaal.