Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Presentatie Milan Kunc in Groninger Museum, mogelijk gemaakt door genereuze schenking

donderdag 18 april 2024
Milan Kunc, Olympisch kampioene gewichtheffen, 1983
Milan Kunc, Olympisch kampioene gewichtheffen, 1983

Presentatie Milan Kunc in Groninger Museum, mogelijk gemaakt door genereuze schenking

Olympisch kampioene gewichtheffen, Giraffe met atoombomexplosie en Smoothy op skateboard: het is een greep uit de bijzondere tekeningen van kunstenaar Milan Kunc die het Groninger Museum als schenking kreeg van Jan van Adrichem en Martijn van Nieuwenhuyzen. Een presentatie van deze en andere werken is nu te zien in de vaste collectie van het Groninger Museum.

Jan van Adrichem en Martijn van Nieuwenhuyzen vullen de collectie van het Groninger Museum vanaf 1987 regelmatig aan met prenten, tekeningen en schilderijen. In 2021 schonken zij het museum maar liefst 19, waarvan 15 tekeningen van Milan Kunc. De tekeningen kochten zij destijds bij Galerie Swart in Amsterdam. Een aantal stukken kregen ze van de kunstenaar zelf. Van Adrichem en Van Nieuwenhuyzen schonken eerder al het grote schilderij Madonna in Space (1984) van Kunc en vonden het passend om ook de serie tekeningen aan het Groninger Museum aan te bieden.

Milan Kunc en de Nieuwe Wilden
Milan Kunc (1944) is een Tsjechisch kunstenaar, die bekend staat om het gebruik van humor en ironie in zijn creaties. Hij combineert verrassende figuren en voorwerpen, waarvan het onderlinge verband niet altijd duidelijk is. Kunc daagt hiermee mensen uit om zelf het verhaal te ontcijferen. Zijn kunst bevat vaak felle kleuren en levendige composities, met een satirische kijk op de samenleving.

Het werk van Kunc vertoont invloeden van de beweging Nieuwe Wilden, die in de jaren 80 opkwam in Duitsland. De kunstwereld onderging op dat moment een grote verandering: van weinig emotie en kleur naar sterk verhalende, expressieve en figuratieve kunst. Kunstenaars van de Nieuwe Wilden maakten zich los van de regels en beperkingen van voorgaande jaren, in plaats daarvan kozen ze voor een expressieve en emotionele manier van schilderen.

Schenkers in het zonnetje
De presentatie combineert Kunc met tijdgenoten uit de museumcollectie, ter ere van het jubileumjaar van het Groninger Museum. Schenkers, verzamelaars en andere mensen van betekenis voor het museum, worden op deze manier meer in het zonnetje gezet.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:

pr@groningermuseum.nl - 050 3666510

Klik hier voor beeldmateriaal