Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding in Groningen nu online te bezichtigen

maandag 4 mei 2020
En toch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen
En toch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen © foto Heinz Aebi

De tentoonstelling En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen is vanuit de huiskamer te bezoeken in een virtuele 360 graden omgeving. De tour bevat audiofragmenten van voorwerpen die in de expositie van het Groninger Museum zijn opgenomen, maar die nu door de corona-crisis niet te zien is.

Boeiende verhalen
In de online tour zie je objecten van vroeger en luister je naar bijzondere verhalen die daarbij horen. Bij een aantal vervalste overheidsstempels vertelt de dochter van verzetsheld en stempelmaker Anne van der Woude haar verhaal. Zij kan zich de arrestatie van haar vader nog goed herinneren. Of leef mee met de jongen die na de explosie van de Duitse vrachtauto in de Stoeldraaierstraat wekenlang in het puin speelde. In de tour kom je ook een theeserviesje tegen, dat gaf een Joods meisje aan haar buurmeisje in bewaring, voor als ze ooit weer terug zou komen...

Parade van bevrijdingsrokken
De tentoonstelling staat stil bij veel facetten van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting in Stad en Ommeland. Verzet en collaboratie komen aan bod, net als de vervolging van de Joodse gemeenschap. Maar ook het leven van al die mensen die niet vervolgd werden, en het liefst hun gewone leven wilden voortzetten.

Na 5 jaar oorlog kwam de blijdschap van de teruggewonnen vrijheid tot uitdrukking in een groot aantal ‘bevrijdingsrokken’ of ‘Nationale Feestrokken’. Overal in Nederland maakten vrouwen in de jaren na 1945 zulke rokken, naar een idee van verzetsstrijdster Mies Boissevain. Ook in Groningen was er veel enthousiasme. Na een oproep van het Groninger Museum bleek dat veel rokken bewaard zijn. Bijna veertig ervan zijn in de tentoonstelling te zien.

Groninger Museum 360
In de virtuele omgeving van het Groninger Museum bezoek je naast En tóch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen ook het Atelier van het museum, het Info Center en de collectie van De Ploeg. Uniek aan de tour is dat het Groninger Museum interactieve en nieuwe content heeft toegevoegd. In totaal zijn er bijna 90 hotspots met audiofragmenten, muziek, video’s, tekstbordjes, zaalteksten, kijkvragen en weetjes. Speciaal voor kinderen zijn creatieve opdrachten toegevoegd zoals puzzels, kleurplaten, schilder- en fotografie-opdrachten.

Credits
De 360 graden tour van En tóch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen is ontwikkeld in samenwerking met Carola de Poel van Panorama Fotografie. De audiofragmenten en video zijn gemaakt door Liefke Knol van Liefke Knol Film & Media.

Noot voor de redactie

Zaalfoto's van En tóch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen vindt u hier.

Persfoto's van tentoonstellingsobjecten vindt u hier.

Foto's van bevrijdingsrokken vindt u hier.

Persfoto's vindt u hier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:

Karina Smrkovsky
ksmrkovsky@groningermuseum.nl
+31 (0)50 3666 512