Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Welke vrouwelijke kunstenaars waren hot in de 18e en 19e eeuw? Kom erachter in de Sunday Talk op zondag 3 september

maandag 28 augustus 2023
Schilderij 'een vertrouwelijke mededeling' uit tentoonstelling "Uit de Kunst".
Schilderij 'een vertrouwelijke mededeling' uit tentoonstelling "Uit de Kunst".

Welke vrouwelijke kunstenaars waren hot in de 18e en 19e eeuw? Kom erachter in de Sunday Talk op zondag 3 september

Veel vrouwelijke kunstenaars waren heel populair in de voorgaande eeuwen, maar tegenwoordig zijn zij minder bekend. Wie waren deze vrouwen en wat maakt hun kunst zo belangrijk? De in Groningen bekende conservator Egge Knol vertelt er alles over in zijn lezing op zondag 3 september.
Met de lezing neemt Knol tevens afscheid van het Groninger Museum. Zijn tentoonstelling Uit de kunst - Vrouwelijke Groninger Kunstenaars, 1700-1900 is nog t/m zondag 17 september te zien. Tickets voor de talk en tentoonstelling zijn verkrijgbaar via de website van het museum.

Door meerdere eeuwen heen zijn vrouwelijke kunstenaars altijd actief geweest in Groningen. Hun werk werd gewaardeerd en serieus genomen in hun omgeving. Zij hingen in veel woningen aan de muur, wonnen prijzen, namen deel aan tentoonstellingen en waren lid van kunstverenigingen. Maar hun werk werd later vaak vergeten of weggezet als amateurkunst. Er was minder waardering en belangstelling voor. Tegenwoordig is dat anders en is er volop aandacht voor de kunst van vrouwen. In Uit de kunst - Vrouwelijke Groninger Kunstenaars, 1700-1900 krijgen zij weer het podium dat ze verdienen.

De tentoonstelling toont negen Groninger vrouwen, die in de 18e en 19e eeuw kunst maakten. In de schijnwerpers staan onder andere schilderijen en tekeningen van Elisabeth Geertruida Wassenbergh, Albarta ten Oever, Geesje Mesdag-van Calcar, Henriëtte Guillemina Wolthers-Brockes en Hillegonda Adriana Meurs-Sibinga. De meeste vrouwen waren afkomstig uit welgestelde kringen. Door deelname aan exposities positioneerden zij zich als kunstenaar en traden zij uit de huiselijke sfeer. Hun werk en daarmee ook zijzelf stonden bloot aan de kritische blik van bezoekers. De kunst van deze vrouwen deed er in hun omgeving toe, heeft kwaliteit en wordt daarom in deze expositie voor het voetlicht gebracht.

Tickets voor de Sunday Talk zijn verkrijgbaar via tickets.groningermuseum.nl.

Afscheid conservator Egge Knol

Egge Knol is conservator en projectleider Archeologie, Geschiedenis & Oude Kunst binnen het Groninger Museum. Met de door hem samengestelde tentoonstelling Uit de kunst en de Sunday Talk neemt Knol afscheid van het Groninger Museum. Over de afgelopen decennia verwierf hij veel werken die nu in de tentoonstelling te zien zijn. Niemand kan zo goed vertellen over deze werken als Egge Knol.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
050 3666512 – pr@groningermuseum.nl

Klik hier voor beeldmateriaal van Uit de kunst