Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Wissel fotografie Erwin Olaf in Groninger Museum

maandag 1 juli 2024
Erwin Olaf, Tinkerbells Friends VII, 1989
Erwin Olaf, Tinkerbells Friends VII, 1989

Liefhebbers van het werk van Erwin Olaf kunnen nog langer genieten van zijn foto's die in een zaal in het Groninger Museum zijn tentoongesteld, én er is ander werk te zien. De nieuwe series die nu aan de muren hangen zijn Mature (1999) en Tinkerbell’s Friends (1989). Het museum heeft sinds het overlijden van Olaf in 2023 een ruimte speciaal ingericht met zijn werk.

Voor de serie Mature fotografeerde Olaf tien vrouwen als waren het pin-ups uit de jaren vijftig. De foto’s zijn een statement tegen het opgeklopte schoonheidsideaal in de media en de verering van te jonge en te magere fotomodellen. Olaf heeft in het werk gebruikgemaakt van digitale manipulatie waarbij ouderdomsvlekken, rimpels en spataderen soms wat extra zijn aangezet.

Erwin Olaf debuteerde in de jaren tachtig als journalistiek fotograaf, maar specialiseerde zich al snel in studiofotografie. Hierin zijn terugkerende thema’s onder andere seksualiteit, vergankelijkheid en de onbedwingbare behoefte om met humor en sarcasme het publiek te choqueren. Olaf is onlosmakelijk verbonden met het Groninger Museum. In 2003 opende zijn succesvolle tentoonstelling Silver, een overzicht van 25 jaar werk. In 2016 maakte hij voor het Groninger Museum een serie foto’s van het Nationale Ballet, geïnspireerd op de beelden van Auguste Rodin.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
pr@groningermuseum.nl - 050 3666 510