Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

'Kleur!' door de ogen van de JuniorClub

Praatjes bij plaatjes door kinderen tussen 7 en 12 jaar

De JuniorClub op bezoek in het museum
De JuniorClub op bezoek in het museum © Siese Veenstra

De één ziet 'niks en alles' en de ander ziet kikkerdril. De kinderen van de JuniorClub van het Groninger Museum hadden kleurrijke uitspraken tijdens hun bezichtiging van de tentoonstelling Kleur!. Deze toppers laten je de kunstwerken vanuit een andere hoek bekijken door hun verfrissende perspectief.

Made in China Series, Sui Jianguo, 2007
Made in China Series, Sui Jianguo, 2007

Puck en Quirine over 'Made in China'

Als ik deze dino’s zie vraag ik me meteen af ‘zijn ze in China gemaakt of niet?’ Want er staat ‘Made in China’. Maar is dat wel zo, want dat staat op zoveel dingen. Ik vind de witte dino het leukst. Ik zou hem graag meenemen, hij staat leuk op mijn kamer. Hoe zou het eigenlijk zijn als dino’s nog bestonden? Zouden ze dan de wereld verwoesten en overnemen? Deze dino’s vast niet, ik vind ze schattig.

Je denkt eerst dat alle kleuren dino’s er zijn, maar dat is niet zo. De kleuren die je hier niet ziet zijn rood en paars. Best gek, want die zitten óók in de regenboog. En op de dino’s staat ‘Made in China’, maar of ze wel in China gemaakt zijn vraag ik me ook af.

Puck (11 jaar) en Quirine (9 jaar)

De Sphinx, Reinier Lucassen, 1972-1973
De Sphinx, Reinier Lucassen, 1972-1973

Ties over 'De Sphinx'

Ik vind het een grappig schilderij omdat er een zelfmoord plegende vrouw-beer-hond op staat. Ik vind de kleuren ook mooi fel. Ik weet alleen niet wat voor nut dat ding links op het schilderij heeft, maar ik denk dat het een soort kraan is. Er staat heel veel geel op, het ziet er wel vrolijk uit alleen wat er afgebeeld wordt is helemaal niet vrolijk. Een pistool heeft te maken met mensen of dieren doodschieten. Ik word er vrolijk van als ik niet naar de details kijk maar gewoon naar het geel en blauw. Als ik naar de details kijk word ik weer wat somberder. Ik zou het niet willen hebben, het is een schilderij dat ik niet thuis hoef, het past niet bij mij. Ik vind het heel moeilijk om te weten wat de kunstenaar bedoeld heeft. 'Zelfmoord', dat zou een goede titel zijn. Misschien dat hij zichzelf heel vrolijk en somber voelt, dat 'ie een goed leven heeft maar dat 'ie toch dood wil en dat hij dan die sphinx is, alleen.... de kunstenaar is geen vrouw. Of hij wil zijn vrouw vermoorden omdat hij vindt dat zijn vrouw een hond is.

Ties (11 jaar)

De Leeuw, Erik Andriesse, 1988
De Leeuw, Erik Andriesse, 1988

Jonas over 'De Leeuw'

Ik denk aan de Oostvaardersplassen, omdat daar ook oude dieren liggen. Wist je dat daar in de lente aasgieren zijn? Je moet wel geluk hebben, want ze blijven maar twee dagen. Ze gaan de dode dieren opeten, en de dieren die daar op af komen. Wat ik zie is dat er beneden een beetje geknoeid is met verf. Als ik roodborstjes teken probeer ik niet te knoeien. Ik heb een van mijn tekeningen op marktplaats gezet. Het hoogste bod is twintig euro, ik wacht net zo lang tot iemand er honderd euro voor geeft. Dat onderste lijkt verf wat er afdruipt. Wat ook leuk is, er zit een vin op de kop. Als er twee leeuwen gaan vechten moet je wel een sterke schedel hebben want dan gaat het hard tegen hard, op leven en dood.

Jonas (8 jaar)

SHFT 33, 19 aug 82, Peter Struycken, 1982
SHFT 33, 19 aug 82, Peter Struycken, 1982

Zoë over 'SHFT 33, 19 aug 82'

Als je er op het eerste gezicht naar kijkt, lijkt het op een wazige vlek. Loop er maar eens heen, dan zie je dat het een soort blokjes zijn. Het lijkt ook weer een beetje op kikkerdril. Heb jij wel eens kikkerdril gevangen? Probeer nu eens op de grond of op een bankje te gaan zitten en concentreer je dan heel goed. Luister naar de voetstappen van de mensen en probeer dan in je hoofd blokjes-geluid te downloaden. Probeer daar naar te luisteren. Als ik hier naar kijk voel ik een soort kleur-ontploffing tegen me aan waaien. Probeer maar eens te voelen hoe het patroon van het schilderij op je lijkt te zitten. Bij mij voelt het als een soort verf-‘bloppen’ die niet droog zijn. En dat het wit het zwart eigenlijk een beetje overwint.

Zoë (8 jaar)

What a coincidence!, Milan Kunc, 1985
What a coincidence!, Milan Kunc, 1985

Jasmine over 'What a coincidence!'

In dit schilderij lijkt het alsof alle voorwerpen bij elkaar een gezicht vormen; een appel is het rechteroog, de zon het linkeroog, de put en een wolk zijn de neus en mond. Ik vind dat de dingen die je ziet erg goed bij elkaar passen. Want dit zijn hedendaagse voorwerpen die je overal kan tegenkomen in het leven. Het grappigste vind ik het gezicht zelf, want die beeldt verrassing uit, alsof het een toeval is dat het werd gevormd. En dat past bij de titel, in het Nederland vertaald ‘wat een toeval’. Van de vogel hou ik zelf het meest. Kijk, zijn vleugel is de wenkbrauw.

Jasmine (12 jaar)

Noorderlicht 2e fase, Han Jansen, 2016
Noorderlicht 2e fase, Han Jansen, 2016

Puck over 'Noorderlicht 2e fase'

Als ik dit kunstwerk van een afstand bekijk zie ik er een zee in. Bij zonsondergang, want dan trekt die roze gloed er overheen. Als ik het daarna van dichtbij bekijk dan zie ik het noorderlicht met een huis op de achtergrond. Ik vind zelf het noorderlicht supermooi. Ik zou het zelf wel een keer in het echt willen zien! Dat lijkt me heel bijzonder.

Puck (11 jaar)

Red chiffon dress, Azzedine Alaïa, 1997-1998
Red chiffon dress, Azzedine Alaïa, 1997-1998

Imoze over de 'Red chiffon dress'

Wat een mooie en sierlijke jurk. Hij is mooi neergezet, het lijkt een beetje alsof de jurk zweeft. De jurk heeft zo’n mooie bloedrode kleur. Als ik hem een naam zou mogen geven? Dan zou ik ‘m ‘a red wedding dress’ of ‘a bloody wedding dress’ noemen. Ik hoorde dat het een soort trouwjurk is. Als ik er in zou zitten zou ik me sierlijk en erg mooi voelen. Ik vind het een jurk die Jessie Maya zou dragen, dat is volgens mij een bekend persoon. Hij past goed in de zaal en de jurk springt eruit. Ik vind dat er mooie riffeltjes in zitten, kijk maar eens aan de onderkant.

Imoze (10 jaar)

Sprinting Forward 2, Chi Peng, 2003
Sprinting Forward 2, Chi Peng, 2003

Lennart over 'Sprinting Forward 2'

Ik zie mensen die proberen de trein te halen. Ze komen denk ik uit de gebouwen, en zijn naakt omdat de vliegtuigen hun kleren hebben gestolen. Want kijk, ze vliegen ook over de mensen heen. Ik zie gekte, ik denk dat ze proberen weg te rennen omdat de vliegtuigen niet onder de brug door kunnen komen. Ik zie wel dat het in China is, er staat in het Chinees dat de maximale vlieghoogte 3,5 meter is. De trein is al vertrokken. Ze proberen terwijl ze rennen boven op de trein te komen. Ik ben zelf meestal 10 min. te vroeg bij de trein, dan kan je op het perron nog even wat dingetjes doen. De trein en de vliegtuigen zijn vast gefotoshopt.

Lennart (9 jaar)

Zomer 1999 presentatie Yohji Yamamoto, Inez van Lamsweerde (fotograaf), Vinoodh Matadin (stylist), Karin Spijker (beeldmanipulator), 1999
Zomer 1999 presentatie Yohji Yamamoto, Inez van Lamsweerde (fotograaf), Vinoodh Matadin (stylist), Karin Spijker (beeldmanipulator), 1999

Neelie over 'Zomer 1999 presentatie Yohji Yamamoto'

Vroeger, heel, heel lang geleden, was er eens een meisje dat Sara heette. Ze had twee hobby’s: tuinieren en breien. Allebei kon ze heel goed. Ze was tuinvrouw en werkte voor een rijke familie. De tuin van de familie had de prachtigste groene gazons en bloemen in alle kleuren. Op een dag had ze opdracht om onkruid uit de grond te halen want de tuin moest er netjes uitzien. Terwijl ze alle onkruid er uit aan het halen was zag ze een dode struik. Ze probeerde het er uit te halen, ze rukte en trok. Ze pakte een schep uit het tuinschuurtje en probeerde het nog een keer. Deze keer lukte het wel. Ze trok de struik eruit en daar zag ze een konijntje dat bibberde van de kou. Sara zou hem graag willen helpen. Opeens kreeg ze een idee. Ze breide een muts en een sjaal voor het konijntje.

Neelie (9 jaar)

Alice Blue Rabbit Dress, Marga Weimans, 2008
Alice Blue Rabbit Dress, Marga Weimans, 2008

Yi Na over de 'Alice Blue Rabbit Dress'

Deze mens lijkt veel op mij, we hebben dezelfde kleren. Ik heb vandaag een blauwe jurk aan, wat ik leuk vind is dat hij op deze jurk lijkt. Deze donkerblauwe kleur past bij mij. Ik zie veel verschillende kleuren. Kijk maar; blauw, lichtblauw, paars, lichtpaars.

Yi Na (9 jaar)

Mentis (Whispering waters), Danielle Kwaaitaal, 2009
Mentis (Whispering waters), Danielle Kwaaitaal, 2009

Berber over 'Mentis (Whispering waters)'

Dit kunstwerk doet mij denken aan ‘niks en alles', zoals in de Griekse mythologie. Het begon met chaos, niks dus. Alsof je in de diepte danst, zonder zorgen. Met de zwarte achtergrond is het nog droomachtiger. En toch, doordat het een foto is, is het realistisch. Ik vind het heel mooi, heel rustgevend. Ik denk dat het in water is gemaakt. Het was vast heel moeilijk om vast te leggen.

Berber (11 jaar)

Zonder Titel, Mark Tobey, 2013
Zonder Titel, Mark Tobey, 2013

Florian over 'Zonder Titel'

Ik zie klodders verf die een soort explosie veroorzaken. Ik vind het een leuk kunstwerk, want je ziet de hele tijd er iets anders in. Ik vind het kunstwerk van links onder het mooist omdat er niet te veel en niet te weinig inkt op zit. Zelf ben ik wel eens te lang doorgegaan met een tekening. Je moet op tijd stoppen, daarom spreekt deze mij het meeste aan van alle vier.

Florian (11 jaar)

Word lid van de JuniorClub!

Wat zag jij in deze kunstwerken? Word lid van de JuniorClub en misschien zie je de volgende keer jouw praatje verschijnen in het museum of de website!