Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Projecten in samenwerking met Noorderpoort

Het Groninger Museum en Noorderpoort werken samen om het kritisch denken en de creatieve vorming van mbo-studenten te stimuleren. Dat doen we met op maat gemaakte projecten. Deze projecten hebben als basis een eigen beeldend onderzoek naar een tentoonstelling van het museum. Het project wordt afgesloten met een tijdelijke expositie in het museum of een andere vorm van presentatie.

Gianni Versace Retrospective - 2023

Noorderpoort Kunst & Multimedia heeft samen met het Groninger Museum een project rondom de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective uitgevoerd. De studenten van het Noorderpoort gingen creatief aan de slag met afgedankte wol van de stadskudde. Hiervoor waren de ontwerpen van Gianni Versace als inspiratiesbron gebruikt.

Na een tijd van onderzoeken werd het maken geblazen. De studenten hebben met de afgedankte wol kostuums en rekwisieten gemaakt. De meest creatieve outfits kwamen tot stand: jurken, mantels en hoofdaccessoires. De ontwerpen zijn gebruikt voor de LHBTQIA+ voorstelling van Zircus Zorry en daarna gepresenteerd in de Job Lounge van het Groninger Museum.

Dirty Laundry - 2022

Met een beeldend onderzoek en eigen kunst doken studenten Art & Design van het Noorderpoort in de wereld van JR. Zij werkten samen met museumdocenten van het Groninger Museum aan dit creatieve project.

Architectuur en Design in het klein - lente 2021

De opleidingen Art & Design en Ruimtelijke Vormgeving van het Noorderpoort hebben samen met het Groninger Museum een project over Architectuur en Design gedaan. De studenten van het Noorderpoort gingen aan de slag met ruimtelijk denken en maken. Hiervoor was de architectuur en design van het Groninger Museum een onuitputtelijke inspiratiebron.

Na een tijd van onderzoeken werd het maken geblazen. Kleine objecten van verschillende materialen kwamen tot stand: mini designmeubelen en maquettes. Zo werd er een stoeltje van kaarsvet en een verfijnde maquette van hout gemaakt. Ook de kast 'Carlton' van Ettore Sottsass werd op een frisse manier in een nieuw jasje gestoken, een heuse ‘redesign’.

De presentatie is te zien van 9 juni t/m 23 juni 2021 in de ontdekkingsruimte van het Infocentrum.

Denim Lab zomer 2020

De opleiding Art & Design van het Noorderpoort heeft samen met het Groninger Museum het project Denim Lab uitgevoerd. Eindexamenstudenten maakten met denim een ontwerp gebaseerd op mode en couture uit de collectie van het Groninger Museum. Daarbij werden ze geïnspireerd door de thema’s voodoo en tribal modecollectie van het museum. Voor de presentatie van Denim Lab zijn door Noorderpoort korte films en fotoshoots gemaakt.

CHIHULY

Studenten van het Noorderpoort maakten onderstaande presentatie van kunstwerken waarin zij antwoord gaven op de tentoonstelling CHIHULY. De studenten zijn in de wereld van kunstenaar Dale Chihuly gedoken en hebben daar in hun eigen beeldend onderzoek op diverse manieren op gereageerd.