Naar hoofdinhoud

25 jaar

Groninger Museumgebouw

25 Jaar Groninger Museum
25 Jaar Groninger Museum © Groninger Museum

Jubileum

Het Groninger Museumgebouw wordt dit jaar 25! Wij vieren dit jubileum gedurende het hele jaar met tentoonstellingen en evenementen. Vooral de maand oktober, waarin het gebouw echt jarig is, staat bol van de feestelijke activiteiten. Deze pagina bevat een overzicht van het volledige programma.

In 1994 werd het huidige gebouw van het Groninger Museum geopend door toenmalig koningin Beatrix. Oud-museumdirecteur Frans Haks koos voor de Italiaanse ontwerper Alessandro Mendini. Nu, 25 jaar later, is zijn ontwerp nog altijd spraakmakend.

Tentoonstellingen

Evenementen

Hoeveel steentjes?
In het museum - tot en met 23 oktober

Prijsvraag

In de entreehal loop je naar beneden via een prachtige mozaiektrap ontworpen door Alessandro Mendini. Hoeveel steentjes de trap bevat? Wij hebben ze geteld! Raad het aantal en maak kans op een mooie prijs. Meedoen kan alleen in het museum.

Groninger Museum waterfiets
In juli, augusutus en september

Groninger Museum waterfiets

Ontdek in juli, augustus en september het museumgebouw vanaf het water. Leer vanaf een van de Groninger Museum Waterfietsen meer over het gebouw. Lijkt waterfietsen in het zonnetje je wel wat? Opgeven kan online en telefonisch via 't Peddeltje. www.tpeddeltje.nl, 088 1198860, 06 24505914.

Bakwedstrijd
Oktober

Bakwedstrijd

In oktober organiseert het Groninger Museum een bakwedstrijd voor jong en oud. Laat je inspireren door het museumgebouw en maak een eetbare versie in de vorm van een taart, cupcake of andere zoetigheid.

Meer info volgt later.

Feestweekend
Zaterdag 26 en zondag 27 oktober

Feestweekend

Een heel weekend feest! Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober wordt het 25-jarig jubileum van het Groninger Museumgebouw groots gevierd. Er treden allerlei artiesten op, het atelier is open en de tentoonstelling Mondo Mendini is te zien. Op zaterdagavond is het museum zelfs tot 22 uur open. Iedereen is welkom en museumentree is dit weekend speciaal ter gelegenheid van dit feest gratis.

Museumfriandises
Oktober

Museumfriandises

De museumfriandises (de museumpaviljoens in de vorm van drie petitfours) werden jarenlang geserveerd in het museumcafé. Speciaal voor het jubileum komen de museumfriandises in oktober weer op de kaart van het MendiniRestaurant.

Documentaire
Eind oktober

Documentaire 25 jaar Groninger Museumgebouw

Eind oktober gaat de documentaire over het 25-jarig jubileum van het Groninger Museumgebouw in première.

De film gaat over het nieuwe museumgebouw en het verhaal van de eigenwijze oud-directeur Frans Haks, aan wie het te danken is dat het moderne Groninger Museumgebouw is gebouwd.

Gebouw

Het eerste wat opvalt aan het Groninger Museum, is het gebouw zelf. Dat alleen is al een bezoek waard.

Groninger Museum

Ontdek het Groninger Museum in 3D

Ontdek het Groninger Museum in 3D! Het 3D model van het Groninger Museumgebouw vind je op de multi touch tafel in het Info Centre. Klik, speel en leer meer over het gebouw.