Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Lesprogramma Kleur

Onderwijsprogramma voor het primair- en speciaalonderwijs

Proust-stoel 'Poltrona di Proust' van Alessandro Mendini
Proust-stoel 'Poltrona di Proust' van Alessandro Mendini

Kleur

Groepen 1 t/m 5

Rondleiding
Kijk naar de Proust-stoel van Mendini. Waar komen die “pixels” vandaan? Wat hebben ze te maken met de trap en de tegeltjes op de muren? Wat gebeurt er als de kleuren van een Ploegschilderij weg gepuzzeld worden? En wat als een saai schilderij plotseling vrolijke kleuren krijgt? Kleuren staan centraal tijdens deze rondleiding; vooral de kleuren op de kunstwerken.

Atelier
In het kinderatelier gaan de leerlingen met kleuren werken. Hoe maak je zelf kleuren? Met prismabrillen kunnen ze de regenboogkleuren herkennen. Ze maken een kleurig werkstuk.

Groepen 5 t/m 8

Rondleiding
Kleur staat centraal. Een replica van Dijkstra’s portret van Jan Wiegers ligt op de grond. De leerlingen leggen op het portret gekleurde rondjes met de meest voorkomende kleuren. Het kleuren palet van de Ploeg is een feit geworden! Waarom gebruiken ze juist deze kleuren? Wat hebben deze “pixels ”met de stoel van Mendini te maken? De leerlingen gaan vooral zelf actief kleur bekennen in het museum.

Atelier
De leerlingen kijken met prismabrillen en herkennen de regenboogkleuren. Door middel van een experimentje ervaren de leerlingen het begrip “Nabeeld”. De leerlingen gaan een werkstuk maken gebaseerd op kleur.

Informatie

Dit lesprogramma kun je het hele jaar door boeken.

Duur programma: 2 uur.

Kosten per leerling € 5

Boek een schoolbezoek