Naar hoofdinhoud

Alida Pott

Alida Pott, Hilda Idema, 1923.
Alida Pott, Hilda Idema, 1923. © Foto: Marten de Leeuw
Nu t/m zondag 31 oktober 2021

Alida Pott (1888-1931) was het ‘eerste dameslid’ van De Ploeg. Als lid van het eerste uur van het Groninger kunstenaarscollectief vervulde ze er vanaf 1918 enkele bestuursfuncties. Hier ontmoette ze ook Ploeglid George Martens, met wie ze in 1922 trouwde. Na de geboorte van hun twee kinderen werd ze minder actief in de kunstkring. Haar vroegtijdige overlijden maakte een einde aan een fijnzinnig en veelbelovend kunstenaarschap. Ze liet een betrekkelijk klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages. Alida Pott & De Ploeg laat aan de hand van een dertigtal werken de expressiviteit en eigenzinnigheid zien die zo kenmerkend zijn voor haar stijl.

De tjalk Alida op het wad met de Nederlandse vlag aan stok en de schipper aan dek, George Martens,  1932
De tjalk Alida op het wad met de Nederlandse vlag aan stok en de schipper aan dek, George Martens, 1932 © Collectie Noordelijk Scheepvaartmuseum

Tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Van 5 juni tot en met 1 augustus is een selectie van de mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van De Ploeg uit de eigen collectie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum te zien. Daarnaast kun je de 'Alida' bekijken, het tjalkje op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum, dat is vernoemd Alida Pott. Leden van De Ploeg voeren van 1931 tot 1979 regelmatig mee aan boord van de ‘Alida’ naar Friesland, het wad en het Paterswoldsemeer om daar en plein air te schilderen.