Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

The Art of Hipgnosis

The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc

The Dark Side of the Moon - Pink Floyd
The Dark Side of the Moon - Pink Floyd © Hipgnosis
donderdag 19 januari 2023 t/m zondag 7 mei 2023

The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc is de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld over de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Vanaf de jaren 70 hingen miljoenen tienerkamers vol met legendarische albumcovers van grote internationale artiesten. Deze covers zijn voor veel mensen bekend – zoals het regenboogprisma op de LP The Dark Side of the Moon van Pink Floyd – maar de ontwerpers eigenlijk niet. Ontdek daarom vanaf 18 januari 2023 in het Groninger Museum hoe Hipgnosis deze iconische albumcovers heeft gemaakt. De tentoonstelling zal voor velen, maar vooral voor muziekliefhebbers, een feest van herkenning zijn.

In de tijd vóór Photoshop

De Britse ontwerpstudio werd in 1967 opgericht door twee jonge grafische ontwerpers, Aubrey "Po" Powell en Storm Thorgerson. Fotograaf, commercieel kunstenaar en muzikant Peter "Sleazy" Christopherson sloot zich in 1974 aan bij het duo.

In samenwerking met Powell stelt het Groninger Museum een tentoonstelling samen speciaal voor liefhebbers van muziek én fotografie. Hipgnosis neemt je mee in hun ontwerp, werkproces en verhalen. Het geheim van Hipgnosis? Dat delen de ontwerpers met je in veertien stappen. Eén van de lessen: soms mislukt een creatie. Een aantal afgewezen albumhoezen zie je ook in de tentoonstelling, zoals het Rolling Stones' album The Outtakes.

"We hadden geen Photoshop. Alles moest op film worden opgenomen en met de hand worden gedaan. Een gemiddeld ontwerp kon drie tot zes weken duren, terwijl je sommige van deze albumcovers nu in een middag kunt maken." - Aubrey Powell, 2017, Rolling Stones

Vertalen naar een kunstvorm

De Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn maakte een documentaire over de ontwerpstudio, die onlangs uitkwam: Squaring The Circle: The Story of Hipgnosis. Corbijn onderzoekt daarin hoe bepaalde hoezen ontstonden. Ondanks het kleurrijke werk van Hipgnosis, koos Corbijn er voor om de documentaire in zwart-wit uit te brengen. ‘Behalve de introductie van elke hoes. Die is in kleur, om te laten zien dat deze de wereld kleurrijk maakten’, vertelt Corbijn.

‘Hipgnosis maakte van het vertalen van muziek naar beeld een kunstvorm’, zegt directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm, over de ontwerpstudio. Samen met Hipgnosis-oprichter Aubrey Powell stelde hij deze tentoonstelling samen. Alle foto’s en objecten die te zien zijn in The Art of Hipgnosis komen uit het privé-archief van Powell.

Meer lezen over Hipgnosis?

Dat kan in het Groninger Museum magazine (€2). Hierin lees je onder andere een interview tussen museumdirecteur Andreas Blühm en Hipgnosis-oprichter Aubrey Powell. Te koop in het Groninger Museum vanaf 3 december.

Eurosonic/Noorderslag

De opening van de tentoonstelling is tegelijk met de opening van Eurosonic/Noorderslag (ESNS) op woensdag 18 januari 2023. Eurosonic is het grootste muzikale showcasefestival van Europa dat jaarlijks in Groninger wordt gehouden. Komend jaar van 18 tot en met 21 januari 2023.