Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Programma Groninger Museumnacht 2022

Groninger Museumnacht
Groninger Museumnacht © Hanne van der Velde

Binnen of buiten, in het Groninger Museum draait alles om kleur in de nieuwe tentoonstelling Kleur! Maak je eigen aquarelverf van kleurpigmenten, ervaar eten met kleur als thema met food designer Marije Vogelzang en geniet van de muziek van Sophie Straat en Batatuké. En we mogen weer dansen! DJ Somoni streelt je oren tijdens de Silent Disco en de DJ's van Clash draaien in het MendiniRestaurant.

Ticketinfo

Voor 10 euro krijg je toegang tot maarliefst 7 museumnachtlocaties op zaterdag 10 september tussen 19 en 01 uur.
Tickets voor de Groninger Museumnacht zijn alleen online te koop.
Het online ticket kun je vanaf woensdag 7 september bij de kassa van één van de musea inwisselen voor een polsbandje.
Met het polsbandje mag je tot de volgende Museumnacht bovendien nog één keer gratis naar aan een van de 7 deelnemende musea.

Check de lineup

Sophie Straat
20.30 & 22 uur | Auditorium

Sophie Straat

Sophie Straat zingt over Amsterdam en dan vooral over de wijk De Pijp waar zij eind jaren 90 opgroeide. Samen met haar compagnon Wieger, schrijft zij over de effecten van gentrificatie in Amsterdam. Je krijgt een kijkje in de levens van de groene bakfietseigenaar, de Zuidas-werker en het net-naar-Amsterdam-Noord-verhuisde kind. Naast vertolker van het levenslied, is Straat kunstenaar en maakt zij sociaal geëngageerd werk.

Batatuké
20 & 21.30 uur | Museumbrug

Batatuké

Batatuké is een geweldige, bruisende Braziliaanse percussieband die je kunt boeken voor openingen, festivals, feesten, theaters, bedrijfsuitjes en dergelijke. Het swingt de pan uit! Batatuké is akoestisch, dansbaar, meezingbaar, melodieus en mixt de kleuren van Braziliaanse, Afrikaanse, Caribische en andere Zuid-Amerikaanse ritmes. Zeer aanstekelijk! Geniet!

Wadaap 2
21.00 & 22.30 uur | Auditorium

WadAap!

Deze twee hiphoppende apen uit het noorden maken rap met een lach. De liveshow kun je samenvatten als een feestje met boodschap. Thema's als liefde en respect voor de natuur en cultuur slingeren aan je voorbij. Het is muziek met een zelfkritisch randje en een vette knipoog naar alle mensen die er goed aan zouden doen wad meer naar hun inner aapje te luisteren. Dus schud je menselijke zorgen van je af en sta klaar om bananas te gaan met WadAap!

Kleur!
Start bij de tentoonstelling om 19.15 | 19.45 | 20.15 | 20.45 | 21.15

Instaprondleidingen Highlights

Heb je nog niet genoeg kleuren gezien? Doe mee met de instaprondleiding om je kleurenhonger te bevredigen.

Clash
Vanaf 19 uur | MendiniRestaurant

Dj's en live acts by Clash

CLASH strijkt tijdens Museumnacht 2022 neer in het Mendini Restaurant. We beginnen met een lekker loungy vibe, maar zullen gedurende de nacht de hitte opvoeren. Daarvoor hebben we een aantal heerlijke DJ's en live acts geboekt: Never Been To Berlin, Deets, Emil Srush, Nelis en Piano Daniel. 

Silent Disco Groninger Museumnacht
Vanaf 19 uur | Benedenhal

Silent Disco met DJ Somoni

Er mag weer gedanst worden! Voor het vijfde keer draait Somoni vanavond op de Silent Disco in het museum. Speciaal voor de museumnacht brengt hij een swingende mix van klassiekers en uitermate dansbare disco!

Somoni vind je normaliter terug in the Groningse clubscène als resident van evenementenorganisatie Onder de Pannen. Maar soms hoor je hem ook op de Groningse online radio-zender Relate Radio.

Kleur proeven met Marijke Vogelzang
20.30 & 22 uur | Trapzaal

Colour tasting met Marijke Vogelzang

Kun je kleur proeven? Waarom houden alleen kinderen van smurfen-ijs? Smaakt eten anders als je kleurenblind bent? Test hoe kleurgevoelig je mond is in de installatie die Marije Vogelzang speciaal voor de Museumnacht heeft ontwikkeld.

De kleur van eten bepaalt voor een groot deel je smaakervaring. Een oranje wortel smaakt anders dan witte wortel, want de caroteen in de oranje wortel geeft kleur én een zoete smaak. Wist je dat caroteen ook je huid oranje kan laten kleuren? Zou je zelf dan ook zoeter smaken?

Zwart in Groningen
21 uur | Ovale zaal west

Rondleiding door 'Zwart in Groningen'

Projectleider en conservator Lieuwe Jongsma vertelt je over de tentoonstelling Zwart in Groningen, dat onderdeel is van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.

Adamo String Quartet
20 & 21.30 uur | Trapzaal

Adamo String Quartet - Prins Claus Conservatorium

‘Adamo’ betekent ‘verliefd worden’. Dit jonge en ambitieuze strijkkwartet, brengt dynamische en opwindende snaarmuziek. Het kwartet, bestaande uit Belén Pérez (viool), Eva Moneo (viool) Andreia Florindo (altviool) en Laura de Armas (cello) begon in 2021 met de wens om de communicatie in muziek beter te leren begrijpen. Tijdens de lockdown maakten zij samen betekenisvolle muziek voor elkaar en nu delen ze het met jou!

Workshop Kleur!
Inloop vanaf 19 uur | Atelier

Workshop Kleur!

Maak je eigen aquarelverf van pigmenten en arabische gom. En ontdek waar de pigmenten vandaan komen. Superleuk en voor alle leeftijden.

Solid Skaters
20.30, 21 & 21.30 uur | Entreehal

Solid Skates

High rollers van de Solid Ground Movement uit Amsterdam zetten een spetterende hiphop rollerskating experience voor je neer.

In 2004 werd Solid Ground Movement opgericht door Alida Dors en Bryan Druiventak. Na jaren te hebben gedanst in de hiphopscene hebben zij zich gespecialiseerd in de theatrale kant van de hiphopdans. Alida en Bryan deinzen er niet voor terug om in hun aanpak, innovatief en grensverleggend te werk te gaan. Doordat passie een verbindend thema is, is hun hiphopdansschool een weerspiegeling van een cultureel-diverse samenleving.

Maquette in Stad houdt Stand
20 - 22 uur | Tentoonstelling Stad houdt stand

Maquette van de belegering van Groningen

Duizend bommen en granaten! De stad Groningen werd in 1672 belegerd door Bommen Berend en zijn soldaten. Hoe dat er uit zag? Dat kun je zien in een fantastische grote maquette in de tentoonstelling Stad houdt stand – 350 jaar Groningens Ontzet. Tijdens de museumnacht krijg je een toelichting op de maquette van één van de leden van spellenvereniging Rabenhaupt uit Groningen.

Quiz Night Museumnacht
20.30 & 22 uur | MendiniRestaurant

USVA Quiz Night

Alleen vannacht zal de USVA Quiz Night zich buiten het USVA-theater verplaatsen naar het Groninger Museum! De USVA quiz-avonden staan bekend om hun culturele onderwerpen en expressieve thema's. Het quiz-team test jouw kennis hierover. Ga jij met jouw team de strijd aan?

Groninger Museumnacht
Vanaf 19.30 - 00.00 | Benedenhal

Cocktailbar

De beste Museumcocktail drink je tijdens de Museumnacht!

Raamkunstwerk Groninger Museumnacht
Vanaf 19 uur | Entreehal

DIY - Raamkunstwerk

Kies je lievelingskleur en maak je eigen kunstwerk op het raam van het Groninger Museum! Onze museumdocenten helpen je als je dat wilt.

Remco Ekkers Poëzieprijs logo kleiner
Locatie en tijd binnenkort bekend!

Remco Ekkers poëzieprijs - voordrachten en prijsuitreiking

Tijdens de Museumnacht wordt in samenwerking met de Schrijversvakschool Groningen de eerste Remco Ekkers poëzieprijs uitgereikt. Alle finalisten dragen hun inzendingen voor. Het thema van de wedstrijd is Bitterzoet Erfgoed, naar de manifestatie over het slavernijverleden van de provincie Groningen. Hoe maak je poëzie van slavernij, welk perspectief kies je?

De Remco Ekkers poëzieprijs is een initiatief van Schrijversvakschool Groningen. Remco Ekkers (1941-2021) was lange tijd docent aan de school. Na zijn overlijden kreeg de jaarlijkse poëzieprijs zijn naam.

Exposities in het Groninger Museum tijdens de Museumnacht

Koop van te voren en online je Museumnacht-ticket. Een ticket kost €10, daarmee kun je tussen 19-01 maarliefs 7 locaties bezoeken.