Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Synagoge Groningen

Algemeen
Algemeen

In Synagoge Groningen maak je kennis met de joodse cultuur en met de geschiedenis van de joodse gemeenschap in stad en provincie Groningen! Tijdens de Groninger Museumnacht kun je middels een audiotour (beschikbaar in Nederlands, Duits en Engels) de Synagoge en de permanente expositie bekijken. Gedurende de hele avond kun je genieten van muziek van Klezmer & Co., waardoor je in het hartje van Groningen een echte Jiddische beleving hebt.

Check de lineup

PERMANENTE EXPOSITIE Synagoge G2 K ļ Marleen Annema WEB 5004
Doorlopend | Expositiezaal

Permanente expositie

Synagoge Groningen stimuleert actieve betrokkenheid bij de joodse cultuur en geschiedenis van de stad Groningen, de regio en de grensstreek met Oost-Friesland. De vaste tentoonstelling nodigt uit om kennis te nemen van de verhalen die geschiedenis en actualiteit verbinden. Met digital storytelling komen de persoonlijke verhalen tot leven. De joodse rituelen, gebruiken en feesten vormen een rode draad door het gebouw. Doe-objecten laten je interactief beleven waarom wekelijks sjabbat wordt gevierd, wat Pesach en Chanoeka betekenen en hoe de spijswetten van de Kasjroet zorgen voor een kosjere joodse huishouding.

Doorlopend | Expositiezaal

WISSELEXPOSITIE Toch wel bij de tijd
Doorlopend | Expositieruimte

Wisselexpositie: Impressies van Israël door Peter Wortel

Met zijn expositie Impressies van Israël geeft kunstenaar Peter Wortel in woord en beeld een artistieke indruk van het land Israël en de joodse cultuur. Bijzonder is dat de impressies zijn ontstaan tijdens een reis door Israël van Peter Wortel met zijn blinde zoon Jaap. Hoe ervaar je dit land en deze cultuur wanneer je blind bent? Een deel van de expositie bestaat uit dertig zwart-witte houtsneden. Daarop worden impressies van situaties en plekken in Israël afgebeeld die variëren van het ultraorthodoxe jodendom tot de adembenemende landschappen. Bezoekers kunnen bij de houtsneden gedichten lezen waarin Peter Wortel de impressies met woorden beschrijft. De interactie tussen Peter en Jaap speelt daarbij een belangrijke rol. Ook toont Peter een achttal wandreliëfs waarin hij joodse symboliek en Bijbelverhalen heeft verwerkt.

Doorlopend | Expositieruimte

AUDIOTOUR Synagoge G2 K ļ Marleen Annema WEB 4956
Doorlopend | Expositieruimte

Audiotour: Met Bertien Minco de sjoel verkennen

Bertien Minco is geboren in Groningen in de jaren ’60. Ze is opgegroeid in de joodse gemeenschap van Groningen, waar haar ouders, grootouders en andere familieleden jarenlang deel vanuit maakten. Haar ouders Manuel en Stelly hebben zich in de jaren ’70 ingezet voor de restauratie en herinwijding van Synagoge Groningen. In de audiotour neemt Bertien je mee langs 13 plekken in de synagoge en permanente expositie, waarbij ze uitleg geeft over de joodse cultuur en de plaatselijke historie aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis. Deze audiotour duurt ongeveer een half uur en kun je volgen met je eigen smartphone of via een bij onze balie verkrijgbaar audio-device. De audiotour wordt aangeboden in het Nederlands, Duits en Engels. Tip: neem oortjes mee voor een optimale beleving!

Doorlopend | Expositieruimte

KLEZMER CO
Doorlopend | Expositieruimte

Klezmer & Co.

Klezmer&Co. brengt Jiddische muziek met een verhaal. De muziek is uitbundig, dan weer verstild en ingetogen. Het Jiddische lied weerspiegelt de vele aspecten van het dagelijkse leven en kent vaak poëtische teksten. Zoals de Oost-Europese klezmorim in voorgaande eeuwen, heeft ook Klezmer&Co. een breed repertoire waardoor ze zowel feestelijke muziek tot gedragen en stemmige melodieën ten gehore brengen. Tijdens de Museumnacht spelen ze meerder blokken muziek.

Doorlopend | Expositieruimte