Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Synagoge Groningen

1 Niels Knelis Museumnacht 0420 DSC7995
1 Niels Knelis Museumnacht 0420 DSC7995

In de Synagoge Groningen zijn meerdere tentoonstellingen te bewonderen en kun je met een audiotour door het prachtige gebouw dwalen. Er is muziek Anamesa: met hun traditionele instrumenten komen de balladen van de Balkan en de levendige dansen van de Mediterranee tot leven.

Check de lineup

3 Synagoge G2 K Marleen Annema WEB 4109
Doorlopend | Expositieruimte

Expositie: Verhalen over het jodendom en joodse Groningers

Wist je dat er al meer dan vier eeuwen joden in Groningen wonen? In de expositie maak je kennis met de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Groningen tot op de dag van vandaag. Oude foto’s, gebruiksvoorwerpen, maar ook in films en de doe-objecten wordt de veelzijdigheid van de joodse cultuur zichtbaar. Over ondernemers en onderwijzers, over armenzorg en supersterren. Ook leer je over de joodse godsdienst en over de betekenis van de feestdagen. En dat allemaal in de kleurrijke sjoel van Groningen!

Doorlopend | Expositieruimte

7 Rendez Vous 1
Doorlopend | Expositieruimte

Zomerexpositie: Rendez Vous met Jip Wijngaarden

Het is voor Synagoge Groningen na tien jaar een weerzien met Jip Wijngaarden. In de 80-er jaren studeerde Jip grafisch ontwerpen, tekenen en decoreren in Utrecht waar ze een sterke intuïtie voor kleur en contrast ontwikkelde. Verre van artistieke kringen en allergisch voor alles wat mode en trend is, schildert Jip zoals ze bidt; intiem, kwetsbaar, alsof niemand haar werk ooit zal zien. Op haar eenzame weg vindt ze langzamerhand een stijl die het best omschreven kan worden als figuratief expressionisme.

De doeken, intens gekleurd door olieverf, gevuld met Hebreeuwse letters en symbolen, verwijzen naar een bepaald wereldbeeld. Ze geven een niet mis te verstane joodse sfeer aan haar werk, met Bijbelse voorstellingen en een rijke symboliek. Terwijl haar schilderijen zijn ontstaan uit contemplatie, nodigen ze ons uit tot overdenking!

Doorlopend | Expositieruimte

2 Synagoge G2 K Marleen Annema WEB 3929
Doorlopend | Expositieruimte

Audiotour: Ontdek Synagoge Groningen met Bertien Minco

In de audiotour neemt Bertien Minco je mee langs de momenten in haar familiegeschiedenis waarbij de synagoge centraal staat. Bertien is geboren in Groningen en groeide in de jaren ’60 op in de joodse gemeenschap. Ook haar vele van haar voorouders woonden en werkten in stad en provincie Groningen. Haar ouders Manuel en Stelly hebben zich in de jaren ’70 ingezet voor de restauratie en herinwijding van de synagoge. Via Bertien leer je de Groningse synagoge en de joodse tradities op een hele persoonlijke en toegankelijke manier kennen!

De audiotour is te volgen met je eigen smartphone en wordt aangeboden in het Nederlands, Engels en Duits.

Doorlopend | Expositieruimte

Anamesa forres
Doorlopend | Expositieruimte

Anamesa

Anamesa treedt tijdens deze Museumnacht op in Synagoge Groningen. Met traditionele instrumenten komen de balladen van de Balkan en de levendige dansen van de Mediterranee. De muziek van Anamesa nodigt uit om over bergen te dwalen en stormachtige zeeën over te steken, om te eindigen in een avond vol vreugde, die kan duren tot de nacht de laatste toehoorders in slaap wiegt.

Anamesa bestaat uit Jan-Roelof Bathoorn (accordeon en zang), Leonieke Toering (zang, gitaar en blaasinstrumenten) en Jelte Fossen (snaarinstrumenten, percussie en zang). Gedurende de hele Nacht verzorgt het trio optredens in Synagoge Groningen.

Doorlopend | Expositieruimte