Naar hoofdinhoud

150 jaar Groninger Museum

Groninger Museum 150 jaar

Groninger Museum bestaat 150 jaar!

In 2024 bestaat het Groninger Museum 150 jaar en het gebouw van architect Alessandro Mendini 30 jaar en dit vieren we graag samen met jou! Het wordt een jaar vol feestelijke activiteiten en mooie tentoonstellingen rond het thema Groninger Museum Connects.

Jubileumtentoonstelling Behind the Scenes

We beginnen met Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes. Hoe komt een collectie tot stand, hoe worden kunstwerken geconserveerd, hoe worden ze vervoerd en hoe presenteren we deze vervolgens in het museum? Hoe ging dit vroeger en hoe gaat dit nu. Kortom: wat gebeurt er allemaal achter de schermen in het museum? In Behind the Scenes kom je het zaal voor zaal te weten en vaak kun je zelf meedoen! Bepaal bijvoorbeeld welke lijst er om een schilderij moet, of hoe je een kunstwerk het mooiste uitlicht. De interactieve tentoonstelling is interessant voor alle leeftijden.

Extra bijzonder: het in 2020 gestolen en onlangs teruggevonden schilderij de Lentetuin van Vincent van Gogh zal voor het eerst weer te bewonderen zijn!

Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes is te zien van 29 maart 2024 tot en met 1 juni 2025.

Anderhalve eeuw geleden

Ruim 150 jaar geleden begon het Groninger Museum in een kamertje van het Groningse provinciehuis als een kleine collectie met allerlei 'rariteiten'. In 1894 opende het ‘Groninger Museum van Provinciale Oudheden’ echt zijn deuren in een nieuw, door Rijksbouwmeester C.H. Peeters ontworpen gebouw aan de Praediniussingel in de stad Groningen. De collecties groeiden door legaten en men begon ook kunst te verzamelen. In 1994 verhuisde het museum naar het iconische gebouw in het water van architect Alessandro Mendini en is de collectie gegroeid tot ruim 40.000 stukken en ontvangt het museum gemiddeld 200.000 bezoekers per jaar.

Bekijk alle activiteiten

Junior Club 150ste verjaardag Groninger Museum
Op 25 februari vierde de Junior Club de 150ste verjaardag van het Groninger Museum
Junior Club viert 150ste verjaardag Groninger Museum

Lentetuin Vincent van Gogh

Bekijk de Lentetuin van Vincent van Gogh van dichtbij met onze speciale inzoomer.

Vincent van Gogh Lentetuin de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar Groninger Museum