Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Stageverhalen - Marloes

Overleg met begeleider Annetje tijdens opening De Ploeg.
Overleg met begeleider Annetje tijdens opening De Ploeg. © Corné Sparidaens

Lees hier het stageverhaal van een stagiaire Online Communicatie - 2018

“Maar, hoe vaak postten jullie dan iets op social media?”, vroeg ik op mijn eerste stagedag aan mijn begeleider Annetje. “Twee, drie keer ongeveer”, antwoordde ze. “Per week?” “Nee, per dag!”. Lees hier over mijn stageperiode als stagiaire Online Communicatie bij het Groninger Museum.


Toen ik mijn sollicitatie begin dit jaar verstuurde naar het Groninger Museum, twijfelde ik nog eventjes of dit wel wat voor mij was. Culturele interesses heb ik wel, maar ik zou mezelf geen groot kunstliefhebber noemen. Zit ik daar dan wel op mijn plek? Na een ontzettend leuk gesprek te hebben gehad wist ik het wél helemaal zeker: hier wil ik gaan stage lopen! Zo gezegd, zo gedaan. En wat is de tijd voorbij gevlogen.

De hoofdtaken die je als stagiaire Online Communicatie gaat uitvoeren is het up-to-date houden van de website en content creëren voor alle sociale media kanalen van het museum. Omdat er eigenlijk elke dag andere dingen gepland staan, maakt dit je dagen super gevarieerd en interessant. Je schrijft stukjes voor de verschillende kanalen en zorgt voor een geschikt beeld. Soms moet je ook zelf op pad om iets vast te leggen, waardoor je ook het museum zelf en de kunst goed leert kennen.

Tijdens je stage bij het Groninger Museum krijg je ontzettend veel vrijheid. Zo opperde ik op een maandag eens of het niet leuk was om weektips te geven via Instagram Stories, waarop ’s avonds de eerste ‘editie’ al online ging!

Je draait als volledig medewerker mee en dit betekent ook veel verantwoordelijkheid. Tijdens mijn stageperiode heb ik twee grote openingen mee mogen maken: ‘LaChapelle: Good News for Modern Man’ en ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’. Zeer verschillende, maar onwijs gave openingen. Bij LaChapelle werd er een openingsfeest ín het museum georganiseerd, waarbij ook veel op het gebied van social media om de hoek kwam kijken. Dit was hard werken, maar heel leuk om te zien hoe dit uitpakte. En de opening van De Ploeg ga ik zeker niet snel meer vergeten, aangezien koning Willem-Alexander hierbij aanwezig was. We wilden dit zoveel mogelijk met onze volgers delen, waarop ik uiteindelijk al live-streamend met koning Willem-Alexander mee mocht. Dat is toch gaaf?!

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb echt een hele leuke en leerzame stage bij het Groninger Museum gehad. Mijn mede-stagiaires en de collega’s zorgen voor een onwijs gezellige sfeer op kantoor waardoor je je snel fijn zal voelen! En met veel collega’s is er ook vaak iemand jarig of iets te vieren op kantoor (lees: taart).

- Marloes Rottink (Student Communicatie & Multimedia Design aan de Hanzehogeschool Groningen)